Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο όργιο του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς

του Χριστόφορου Λιόντου
Επιστροφή στο ζήτημα του παράνομου εμπόριου ζώων συντροφιάς, με σύντομη αναφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε πριν από λίγο. Ελληνας που γεννήθηκε και ζει στην Ολλανδία πηγαίνει συστηματικά στα Τρίκαλα, παίρνει ζώα συντροφιάς (κουτάβια και μεγαλύτερα σκυλιά) και τα μετακινεί στην Ολλανδία με το πρόσχημα ότι τα υιοθετούν κάτοικοι εκεί. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε ξαναπεί, κάνει παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, αφού και στην περίπτωσή του ισχύει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Ο εν λόγω έχει τη συνδρομή συγκεκριμένου κτηνίατρου των Τρικάλων, που είναι πιστοποιημένος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εφαρμόζει τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Τα στοιχεία και των δύο είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας και θα τα δημοσιοποιήσουμε όταν το κρίνουμε απαραίτητο.

Ο ελληνικής καταγωγής κάτοικος Ολλανδίας πιάστηκε στις 25 του περασμένου Δεκέμβρη στην Ελβετία να μεταφέρει σκύλους από την Ελλλάδα. Οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για το πώς ο κύριος αυτός κατόρθωσε να βγάλει από την Ελλάδα τα ζώα συντροφιάς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να πνίξει το θέμα και να μην το δημοσιοποιήσει. Δεν το έκανε τυχαία.

Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πρόγραμμά της προβλέπει την αφαίρεση της αρμοδιότητας για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη μεταφορά της στο υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας τη χρόνια επιδίωξη των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων να κατασκευάζουν αυτοί και όχι οι δήμοι καταφύγια ζώων συντροφιάς και να καλύπτουν τις μαζικές μετακινήσεις σε χώρες της ΕΕ, με το πρόσχημα των υιοθεσιών (ενώ πρόκειται για παράνομο εμπόριο που αποφέρει τεράστια κέρδη — σύμφωνα με έγγραφο εργασίας υπηρεσιών της ΕΕ, ο τζίρος απ’ αυτό το εμπόριο στην ΕΕ ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, τρίτο μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών).

Δεύτερον, αν δημοσιοποιήσει το γεγονός, θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τη διακήρυξή της για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΥΠΕΣ, ενώ θα αναγκαστεί να διατάξει ουσιαστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια (Ελ. Βενιζέλος, Αραξος, Σαντορίνη κ.ά.) και λιμάνια (Πάτρα και Ηγουμενίτσα).

Αυτή την περίοδο γίνεται συστηματικά παράνομη μετακίνηση ζώων συντροφιάς από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από συγκεκριμένους κατ΄ επάγγελμα ζωόφιλους, Ελληνες και Γερμανούς. Εχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες, όμως το παράνομο αυτό εμπόριο ζει και βασιλεύει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η προκάτοχός της κυβέρνηση Τσίπρα) αρνείται να υποχρεώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στα λιμάνια και στα αεροδρόμια να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο και να βάλουν τέρμα στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, εξουδετερώντας το κύκλωμα, στο οποίο παίζουν σημαντικό ρόλο και χρυσαυγίτες νεοναζιστές.

Στο παράνομο κύκλωμα εμπορίας ζώων συντροφιάς συμμετέχουν και κτηνίατροι που είναι πιστοποιημένοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εφαρμόζουν αυστηρά τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Εχουν δε τόσο πολύ αποθρασυνθεί από την απουσία σοβαρού και αυστηρού ελέγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που φτάνουν στο σημείο, άλλοι να κάνουν αγωγές κατά πραγματικά φιλόζωων και άλλοι να εκτοξεύουν απειλές ότι θα καταφύγουν στα δικαστήρια, για δήθεν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ή για συκοφαντική δυσφήμιση!

Σε όλους αυτούς λέμε να μην ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί θα σπάσουν τα μούτρα τους. Θα ρωτούσαμε τον Βορίδη και γι’ αυτά τα θέματα, αν δεν τρεπόταν σε φυγή. Απευθυνθήκαμε στους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Βορίδη και διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ερωτήσεις μας τους ενοχλούσαν και γι’ αυτό δεν ήθελαν να κάνουν την παραμικρή συζήτηση. Περιττεύει να επαναλάβουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το βρόμικο κύκλωμα του παράνομου εμπόριου ζώων συντροφιάς στηρίζοντας τον αγώνα των πραγματικά ζωόφιλων.

Γεράσιμος Λιόντος

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ, μέσω Δασαρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου