Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Μαρία Βασιλάκου : Συνέντευξη


Grad Review

ΓΣ: Κυρία Βασιλάκου σας καλωσορίζουμε. Βρεθήκατε στη Βιέννη ως φοιτήτρια και από τότε παραμένετε εκεί. Ισχύει για εσάς αυτό που λένε κάποιοι ποιητές: «έρωτας με την πόλη»; Εάν ναι, γιατί ερωτευτήκατε τη Βιέννη; Και την παντρευτήκατε κιόλας, εάν κρίνει κανείς από την διαδρομή σας στα κοινά της αυστριακής πρωτεύουσας με εννέα χρόνια θητείας ως αντιδήμαρχος και περισσότερα ως βουλευτής με τους Πράσινους στο τοπικό κοινοβούλιο.

ΜΒ: Στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον ισχύει ο «έρωτας με την πόλη». Ο δικός μου έρωτας όμως είναι με την πόλη ως αφηρημένη έννοια. Είναι έρωτας με την «πόλη» και για κάθε πόλη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δύο πόλεις στη ζωή μου που έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο, αυτές είναι η Αθήνα και η Βιέννη. Ειδικά η Βιέννη είναι μία πόλη την οποία πιστεύω ότι μόνο μπορείς να την ερωτευτείς γιατί σπάνια θα βρεις σε άλλη πόλη του κόσμου έναν τέτοιο συνδυασμό ποιότητας ζωής με προσιτό κόστος και με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στο κέντρο της Ευρώπης.
Είναι πραγματικά ένα είδος αστικού επίγειου παράδεισου. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε τη μέγιστη ποιότητα ζωής στο χαμηλότερο κόστος για όλους κι όχι μόνο για τους λίγους που μπορούν να αγοράσουν τα πάντα.
 



ΜΑ: Με αφορμή την τελευταία σας πρόταση, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η πορεία προς αειφόρες πόλεις, η οποία απαιτεί τόσο οικονομική όσο και πολιτική επένδυση, μπορεί να συμβαδίσει με την προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Για να θέσω το ερώτημα αντίστροφα: η προσπάθεια για καλύτερη ποιότητας ζωής στις πόλεις περνάει μέσα από τον αειφόρο σχεδιασμό τους;

ΜΒ: Η απάντηση είναι πολύ απλά ναι. Η έννοια της αειφορίας έχει τρεις πτυχές: την οικολογική, την κοινωνική και την οικονομική αειφορία. Εάν δεν υπάρχουν και οι τρεις πτυχές ταυτόχρονα, τότε δεν πρόκειται για αειφορία. Αναφερόμενη στη Βιέννη, η πόλη αυτή είναι ένας τόπος ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει τους τρεις αυτούς πυλώνες της αειφορίας ξεκινώντας εδώ και έναν αιώνα με το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με αποτέλεσμα το 62% του πληθυσμού της Βιέννης να ζει σήμερα σε δημοτικές ή κοινωνικές κατοικίες επιδοτούμενες από τον Δήμο, πληρώνοντας πολύ φθηνό ενοίκιο. Το ερώτημα λοιπόν του κόστους ζωής δεν συγκρίνεται με καμία άλλη πόλη στον κόσμο. Την ώρα δε που όλες οι πόλεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος διαμονής, η Βιέννη το θέμα αυτό στην ουσία το έχει λύσει και όλοι κοιτάζουν προς τη Βιέννη αυτή τη στιγμή. Στην ερώτηση ‘πώς το καταφέρατε αυτό΄, η απάντηση είναι ότι η Βιέννη έχει επενδύσει επί δεκαετίες και στην οικολογική αειφορία και στην κοινωνική αειφορία, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα αυτό το υψηλό επίπεδο ζωής.


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου