Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία



Του Γιάννη Σχίζα

Στα  μέσα της δεκαετίας του 80  διάβαζα  στο περιοδικό Τιme για την ξηρασία που βασάνιζε την Αυστραλία  επί 3,5 χρόνια, σε μια έκταση όσο η Ιβηρική χερσόνησος. Τότε ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του Φιλίππου της Αγγλίας, ο οποίος και κατέφθασε στον προβλεπόμενο  χρόνο. Και ώ του θαύματος : Με την άφιξη του βασιλικού συζύγου  άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε καταρρακτωδώς  στις αποξηραμένες περιοχές !  Η βροχή όμως, την οποία και ανέμεναν πως-και- πως οι Αυστραλοί, κατά τo περιοδικό   ήταν «mixted  blessing»   - μεικτή ευλογία -  γιατί αντιμετώπισε μεν την ξηρασία πλην όμως προκάλεσε  έντονη διάβρωση του εδάφους…
Υπήρχε εποχή που κάθε  «σοβαρός πολιτικός»  του βορείου ημισφαιρίου  περιορίζονταν να κάνει ένα μικρό σχόλιο για τις  πυρκαγιές στην Αυστραλία : Πυρκαγιές που   συνέχιζαν  την αρνητική παράδοση αυτής της  χώρας , τουλάχιστον από το 1939, όταν είχαν καεί 5 εκατ. στρέμματα στοιχίζοντας τη ζωή 71 ανθρώπων, που  επαναλήφθηκε προ τριετίας αλλά και συχνά  στη διάρκεια της πρώτης 20ετίας του αιώνα μας. Βέβαια το γεγονός ότι οι τρέχουσες  πυρκαγιές έκαψαν  μια έκταση ίση με το 1/3 της Ελλάδας, που είναι  131.500 τετρ. xιλιόμετρα , θα ενθάρρυνε αυτά τα σχόλια «των σοβαρών πολιτικών», λαμβανομένου υπόψη ότι η Αυστραλία έχει έκταση 7.692.000 τετραγωνικά   χιλιόμετρα . Τώρα όμως, το φαινόμενο του θερμοκηπίου  και οι οικουμενικές συνέπειές του δεν αφήνει τις συνειδήσεις να χαλαρώσουν .

Ενώ αναμένεται η  αποκλιμάκωση των πυρκαγιών λόγω βροχής  , η συζήτηση για τις επιπτώσεις του θερμοκηπίου εντείνεται. Η αύξηση της θερμοκρασίας  γενικά αυξάνει και τις πιθανότητες της πυρκαγιάς, παρά τα  κυβερνητικά μέτρα. Μέχρι τώρα, σε  πείσμα των θεωρήσεων ότι διανύουμε ένα κλιματικό κύκλο τον οποίο θα διαδεχθεί ένας άλλος αντιθέτου φοράς ,  όλες οι ενδείξεις   πείθουν ότι υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας σε όλα τα επίπεδα .Η  αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι σίγουρο πως θα επιφέρει και άλλα βίαια καιρικά φαινόμενα – ας είναι καλά η μείωση των κονδυλίων δασοπροστασίας από κάτι  συντηρητικές  κυβερνήσεις όπως της Αυστραλίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η χιονοκάλυψη  που προήλθε από τη  «Ζηνοβία» και τον «Ηφαιστίωνα» ήταν μειωμένη κατά 40% από τον μέσο όρο της τελευταίας15ετίας – όπως έδειξαν δορυφορικές μετρήσεις. Σε μια γενικώς επικλινή χώρα που οι βροχοπτώσεις   λίγο  τροφοδοτούν  το υδατικό  ισοζύγιο, αυτό σημαίνει : Λιγότερη σώρευση νερού στις πηγές, στα ποτάμια και στις λίμνες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ξηρασία. Το  αποτέλεσμα θα το εισπράξουμε και εμείς με περισσότερες πυρκαγιές, εκτός εάν συνετισθούμε…
Πηγή  ΑΥΓΗ               18.1.2020 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου