Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Οι γάτες της Συρίας


Του Γιάννη Σχίζα

 Παλιά θυμάμαι τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας- που όλοι είχαν κατά νου τους νεκρούς , τραυματίες και τις άλλες υλικές απώλειες  : Τότε ακριβώς  προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός πως μια ομάδα ενδιαφέρθηκε για τα ζώα του πολέμου και διατραγωδούσε  την θλιβερή τους κατάσταση…
Και τώρα, εντυπωσιάστηκα από την είδηση ότι η πόλη Καφρ Ναμπλ –  παλιό προπύργιο  των ανταρτών της Συρίας- φιλοξενεί περισσότερες γάτες παρά ανθρώπους !  Η είδηση προέρχεται από ένα Σύριο που ειδοποίησε  τον δημοσιογράφο του BBC  Μάϊκ Τζόνσον, λέγοντας του μάλιστα ότι οι βομβαρδισμοί ,οι καταστροφές και τα άλλα δεινά του πολέμου φαντάζουν λιγότερο τρομακτικά, όταν οι γάτες είναι κοντά…
Να πούμε ότι ενδεχομένως  η είδηση αυτή ανήκει στη κατηγορία των Fake news;
Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε κανένα στοιχείο , πέρα από την αξιοπιστία των ειδήσεων του BBC. Πάντως δικαιούμαστε να είμαστε «υποψιασμένοι» : Γιατί  προ καιρού  ένα λαμπρό αστέρι της δημοσιογραφίας, ο Claas Relotius ,αποδείχθηκε μέσα από ένα ολόκληρο βιβλίο που έγραψε το 2018 ο  συνεργάτης του Juan Moreno( «Χίλιες σειρές ψέμματα»), ότι χάλκευε ή απλώς διάνθιζε τις ειδήσεις του με φανταστικές διηγήσεις…
Σύμφωνα με τον Σύριο «πληροφοριοδότη» του BBC,  ο οποίος εργάζεται για τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι γάτες  της περιοχής γυροφέρνουν τα χαλάσματα αναζητώντας τροφή, ο ίδιος δε φροντίζει τις τραυματισμένες γάτες παρά την έλλειψη φαρμάκων. Εν τέλει υπόσχεται ότι αυτός, όπως και άλλοι κάτοικοι της πόλης, φεύγοντας θα πάρει πολλές γάτες – με τις οποίες πλέον τον συνδέει στενότατος δεσμός….
Όλα αυτά είναι πολύ συναισθηματικά και αγαπησιάρικα, θυμίζοντας  μάλιστα τομείς  της πεζογραφίας και της ποίησης, που απασχόλησαν πολύ ιδιαίτερα άτομα : Έτσι στα πρόχειρα, χωρίς να έχω τη διάθεση κατάθεσης ενός ευρετηρίου γατόφιλων, θα μιλήσω για «Τις γάτες του Αη Νικόλα» του Σεφέρη, που αντικατόπριζαν τις περιπέτειες του Ελληνισμού, ή τις γάτες του Έλιοτ, «ο εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο Πόσουμ», που μετατράπηκε μετά θάνατον του ποιητή σε μιούζικαλ. Και να θυμίσω φυσικά τον Χριστιανόπουλο που δεν χάνει ευκαιρία να φωτογραφίζεται με τις γάτες , ή τον…. Λένιν, που κι αυτός είχε την τιμητική του στη φωτογράφιση με γάτες.
Κι όμως , όλοι αυτοί που έζησαν τις σχέσεις με το συμπαθές τετράποδο, που βίωσαν αυτή τη σχέση πίσω από την θαλπωρή της συνήθους κατοίκησης, δεν μπορούν να συγκριθούν με το βίωμα του Σύριου γατόφιλου. Υπάρχει - όπως και να το κάνουμε –απόσταση,  εάν φυσικά  αληθεύει  η είδηση…

ΑΥΓΗ 11.1.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου