Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

H κατάκτηση του διαστήματος


Του Γιάννη Σχίζα*

Τώρα, στις απαρχές του 2020, ενώ μαίνεται η  σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες και για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα ήταν άτοπο το να ασχοληθούμε με τη «κοινή μας μοίρα», που είναι η κατάκτηση του διαστήματος. Λέω «κοινή μοίρα»  χωρίς να υπονοώ κάποια πανανθρώπινη ιδέα – απεναντίας, οι  σημερινοί ή επίδοξοι «κατακτητές» έχουν πάρει σοβαρά υπόψη τις  μεταξύ τους αντιθέσεις. Πίσω από αυτό το πρίσμα  πρέπει να δούμε την δημιουργία από τον Πρόεδρο Τραμπ μιας «Διαστημικής Δύναμης» (Space force) η οποία εξειδικεύεται σε πολεμικές επιχειρήσεις στο διάστημα. Επί του παρόντος ,σκοπός της «Space force»  δεν είναι η αποστολή δυνάμεων στο διάστημα, με στρατιωτικούς στόχους ή  τον εποικισμό άλλων πλανητών και  της σελήνης : Στόχος είναι  η προστασία αμερικανικών υποδομών σε τροχιά- δηλαδή των εκατοντάδων δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για τηλεπικοινωνίες, για παρακολούθηση κλπ. Η εξέλιξη αυτή γίνεται μέσα σε ένα τοπίο  όπου διαχέονται πληροφορίες ότι η  Κίνα  και η Ρωσία προχωρούν  στο διάστημα : Μάλιστα  ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει πει στο παρελθόν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν όπλα λέιζερ και αντιδορυφορικούς πυραύλους, τους οποίους  οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση είναι πρόσφορη για να στηθεί ένα σκηνικό ψυχρού πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων, που βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό : Οι  Αμερικανικοί δορυφόροι τροφοδοτούν με δεδομένα μια σειρά από δραστηριότητες -  μεταξύ των οποίων και την πλοήγηση των αεροπλάνων – και η καταστροφή τους θα είχε ολέθριες συνέπειες στις ΗΠΑ, με πρώτο απ’ όλα την αποδιοργάνωση των εναέριων μεταφορών.
 

Εν τω μεταξύ η Ευρώπη κάνει κι αυτή τα δικά της βήματα στο διάστημα, πιο φιλειρηνικά κατ’ ανάγκη. Ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λειτουργεί από το 1979 : Ήδη διαθέτει 60 δορυφόρους και ανιχνευτές και διαστημόπλοια, τα οποία  χτενίζουν κυριολεκτικά το διάστημα αποδίδοντας συγκεκριμένους  καρπούς. Οι ευρωπαϊκοί  δορυφόροι του προγράμματος «Κοπέρνικος»  ασχολούνται κυρίως με τη γη, παρέχοντας  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα, την ανάπτυξη των φυτών, την σύνθεση του εδάφους, την υγρασία και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο  Hubble, προϊόν της συνεργασίας του  Ευρωπαϊκού με τον Αμερικανικό Οργανισμό διαστήματος, ήδη συμπληρώνει τα 30 χρόνια λειτουργίας  μέχρι το 2020 και εισφέρει αρκετές ανακαλύψεις στην διαστημική υπόθεση. Μια από αυτές είναι και η επισήμανση  του γαλαξία NGC 4120 ,διαμέτρου 1000 ετών φωτός ! Μετά μάλιστα την  επιτυχή επαναχρησιμοποίηση των πυραυλικών συσκευών, προβλέπονται νέα άλματα στην εξερεύνηση του διαστήματος !

ΑΥΓΗ 4.1.19





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου