Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Χρήστος Μποκόρος : Μια συζήτηση διανθισμένη από τις φωτογραφίες του

 

         

 Το «Αρχείο Πολέµου» έχει την τιµή και τη χαρά να σας παρουσιάσει έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, τον  Χρήστο Μποκόρο

σε µια συζήτηση διανθισµένη µε φωτογραφίες των έργων του και θέµα  

«Η ζωγραφική σε εποχές πίεσης»  

και συνοµιλητές τους

Αναµπέλλα Λέβιν-Φρέρη, Ανδρέα Φρέρη και Νίκο Μητρογιαννόπουλο  

την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 7:30 µ.µ.  



Το «Αρχείο Πολέµου»  επεδίωκε πάντα οι παρουσιάσεις του να αποτελούν µια προσέγγιση, διερεύνηση ή ανάλυση κοινωνιών υπό πίεση, ιδιαίτερα δε της ελληνικής κοινωνίας.  Με τον όρο «πίεση» αναφερόµαστε σε ποικίλες µορφές «εντάσεων», από τις πιο ακραίες, όπως είναι αυτές των εµφύλιων ή διακρατικών πολέµων, µέχρι τις πιο συχνές, αλλά όχι λιγότερο επώδυνες, πολιτικές ή οικονοµικές. 

Οι καλλιτέχνες ως µέλη της κοινωνίας υπήρξαν παραδοσιακά οι πιο ευαίσθητοι δέκτες αυτών των κραδασµών και τους αντικατόπτριζαν µε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στα έργα τους.
Το πραγµατικά τεράστιο σε µέγεθος, ποικιλία και πλάτος έργο του Χρήστου Μποκόρου είναι µια ιδιαίτερα  καλή αφετηρία για µια προσέγγιση του θέµατος µέσα από το χώρο των εικαστικών  τεχνών, της ζωγραφικής, και το βλέµµα ενός σπουδαίου ζωγράφου.

Αισθανόµαστε πραγµατικά υποχρεωµένοι απέναντι στον Χρήστο Μποκόρο για την προθυµία του να µοιραστεί µαζί µας τις προσωπικές εµπειρίες και τις σκέψεις του πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτηµα, σε µια περίοδο έντονων πιέσεων για τον τόπο µας, όχι φυσικά πολεµικών αλλά πολιτικών και οικονοµικών. 

Ο Χρήστος Μποκόρος άλλωστε µέσα από το καλλιτεχνικό του έργο αγγίζει σε πολλά σηµεία το θέµα «πιέσεις», ιδιαίτερα κατά την µεταπολεµική  περίοδο του εµφυλίου, µέσα από το πρίσµα της ανάµνησης.  Στο έργο του δεν διαφοροποιεί τις παιδικές αναµνήσεις από τις όποιες άλλες, µε γνώµονα το ότι πάντα «παραµένει ένα παιδί». 

Αποτελεί µια ευτυχισµένη στιγµή της προσωπικής µας βιογραφίας ότι εµείς οι δύο, η Αναµπέλλα και ο Ανδρέας Φρέρης, έχουµε την τύχη να γνωρίζουµε τον Χρήστο πάνω από 25 χρόνια, να παρουσιάσουµε πολλές φορές το έργο του στο Χονγκ Κονγκ , όπου ζούµε από το 1985, και να µοιραστούµε την ευαισθησία και την αγάπη του για ό,τι ελληνικό, τις προσωπικές του αναµνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στο Αγρίνιο , καθώς και την επίδραση του πατέρα του, Θωµά, στην αισθητική του καλλιέργεια. 



Σας περιµένουµε σε µια µοναδική εκδήλωση-συνάντηση µε έναν σπουδαίο ζωγράφο, ελπίζοντας να σας  καλωσορίσουµε από κοντά. 



Αναµπέλλα και Ανδρέας  

                                                       Χρήστος Μποκόρος




Ο Χρήστος Μποκόρος (1956-) γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Aγρίνιο. Σπούδασε Νοµικά στο Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης και Ζωγραφική στην Aνωτάτη Σχολή των Kαλών Tεχνών.

Το 1992 τιµήθηκε µε το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ζωγραφικής της Cagnes-surMer και το 1993 µε το Βραβείο της πόλης Saint-Paul-de-Vence στην Μεσογειακή Μπιενάλε της

Νίκαιας, στην Νότια Γαλλία. Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιµο µέλος της Ρωσικής Ακαδηµίας των Τεχνών στην Μόσχα. Από το 2017 είναι τακτικό µέλος στο Διοικητικό Συµβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις του κόσµου και βρίσκονται αναρτηµένα σε δηµόσιες και ιδιωτικές συλλογές  και Ιδρύµατα Τέχνης εντός και εκτός της Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά. www.bokoros.gr

  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρακαλούµε να µας ενηµερώσετε για το εάν προτίθεσθε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, επικοινωνώντας τηλεφωνικά µε την διδα. Μάκα Ντοχνάτζε στο τηλέφωνο του Αρχείου, 2108676390, ή στο κινητό 69-98088220, η email afreris@wararchivegr.org  το αργότερο µέχρι την 13-6-2018 καθώς  ο χωρος  είναι περιορισµένος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου