Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Η αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού της Αγ. Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου κερδίζει τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή πολιτιστική διάκριση




Βερολίνονο, Ιούνιος 2018 – Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 / Διακρίσεων Europa Nostra, που αποτελoύν την ύψιστη διάκριση στον τομέα αυτό, τιμήθηκαν απόψε σε ειδική τελετή στο Βερολίνο, παρουσία του Dr. Frank-Walter Steinmeier, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο μαέστρος Plácido Domingo Πρόεδρος της Europa Nostra και ο Tibor Navracsics,  Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, ήταν οι οικοδεσπότες στην Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ανακοίνωσαν και παρουσίασαν τους 7 νικητές των Grand Prix , που επιλέχθηκαν από τα 29 βραβευθέντα έργα της φετινής χρονιάς. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Europa Nostra  αποτελεί το αποκορύφωμα της πρώτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που πραγματοποιείται  στο Βερολίνο μεταξύ 18 και 24 Ιουνίου.



Οι 7 νικητές Grand Prix, οι οποίοι επιλέχθηκαν από μία  κριτική επιτροπή ειδικών και θα λάβουν €10,000 έκαστος είναι οι εξής:




Κατηγορία Αποκατάσταση




Κατηγορία Έρευνα


Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς


Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Culture Leap, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ



Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην αναδιαμόρφωση του Βοτανικού κήπου του Εθνικού Παλατιού του Queluz, στη Sintra, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Περίπου 6,000 άτομα ψήφισαν το αγαπημένο τους ευρωπαϊκό επίτευγμα πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας που οργανώθηκε από την Europa Nostra.



Κατά τη διάρκεια της Τελετής, τα Βραβεία της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Διακρίσεων Europa Nostra απονεμήθηκαν σε 29 νικητές από 17 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπροσθέτως, βραβεύθηκε ένα εξαιρετικό έργο αποκατάστασης από την Τουρκία, χώρα η οποία δεν συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα.



Ο Plácido Domingo, διάσημος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra δήλωσε: «Ήταν μεγάλη χαρά και προνόμιο να συναντήσουμε τους νικητές των Βραβείων στο Βερολίνο και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά τους μαζί με τόσους Ευρωπαίους αφοσιωμένους στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Συγχαίρω θερμά όλους τους νικητές, και ειδικά τους νικητές Grand Prix και τον νικητή του Βραβείου Κοινού. Αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα οργανισμών και ατόμων που νοιάζονται και εργάζονται για τη διάσωση της κοινής μας κληρονομιάς.»



Ο πρόεδρος της Europa Nostra πρόσθεσε: «Η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Βερολίνο συγκέντρωσε τους πρωτεργάτες του είδους, δίκτυα και ειδικούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, κεντρικούς πρωταγωνιστές στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και πολλούς φορείς από την κοινωνία των πολιτών και πολίτες. Αυτή η Συνάντησή μας ήταν μία μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε την στιβαρή μας θέληση να ενώσουμε δυνάμεις για να χτίσουμε το μέλλον μίας Ευρώπης που βασίζεται και εμπνέεται από την ομορφιά και την ποικιλία της κοινής μας κληρονομιάς και των κοινών μας αξιών.»



Ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, ανέφερε: «Συγχαίρω όλους τους νικητές Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 / Διακρίσεων Europa Nostra για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα. Παρουσιάζοντας και προωθώντας την πολιτιστική κληρονομιά σε όλες της τις εκφάνσεις, θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους και θα βοηθήσουν να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους διάφορων εθνικών και πολιτιστικών αναφορών.  Ακριβώς αυτή είναι η ουσία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και γι’ αυτόν το λόγο η φετινή τελετή είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα Σχέδιο Δράσης για την πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να διασφαλιστεί η κοινή δέσμευση ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στην τελετή παρευρέθησαν  περίπου 1.000 άτομα,  υψηλά στελέχη Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και κρατών μελών και σημαντικοί εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανισμών από όλη την Ευρώπη.



Στη Συνάντηση Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά με τίτλο “Sharing Heritage - Sharing Values” «Μοιραζόμαστε την Πολιτιστική Κληρονομιά – Μοιραζόμαστε Αξίες» οικοδεσπότες ήταν η Γερμανική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (DNK) και το Πρωσικό Ίδρυμα για την Πολιτιστική Κληρονομιά (SPK) και η Europa Nostra. Υποστηρικτές είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Επίτροπος για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ , η Σύγκλητος του Βερολίνου για Πολιτιστικά θέματα  και την Ευρώπη, καθώς και πολλοί Γερμανοί και Ευρωπαίοι Εταίροι, συνεργάτες και ιδιωτικοί χορηγοί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου