Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Αρχίζει το ματς


Του Γιάννη Σχίζα
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 16.6.2018

Έρχεται το μεγάλο γεγονός  του ποδοσφαίρου, έρχεται το  Μουντιάλ – διεθνής γιορτή  στην οποία  συμμετέχουμε  ως παρατηρητές :  Εδώ και οι Ιταλοί , ποδοσφαιρική δύναμη  πρώτου μεγέθους, την πάτησαν και παρακολουθούν το Μουντιάλ από απόσταση!

Το 2014 είχαμε το  FUCK FIFA  – τρόπος διαμαρτυρίας  κατά της διοργάνωσης από τους Βραζιλιάνους, που  ήταν μέσο  για να αντιμετωπισθεί η διεθνής ομοσπονδία που καθορίζει τα ποδοσφαιρικά πράγματα : Κι αυτό έγινε με αφορμή  την αντίθεση μεταξύ των φτωχών φαβέλας και των φαραωνικών σταδίων της Βραζιλίας. Το 2018 η Ρωσία του Πούτιν, που στην φάση της επιλογής από τις άλλες υποψήφιες χώρες κατηγορήθηκε  για δωροδοκία,  είναι αδύνατο να υποδεχθεί  τέτοιες διαμαρτυρίες. Παρ’ όλα αυτά η χώρα κατηγορείται για πολιτική εξαφάνισης των σκύλων και των γατιών, για να μην ενοχλούν τους τουρίστες…


Το 21ο Μουντιάλ  θα συγκλονίσει  τη φίλαθλη κοινότητα, καθώς θα ανεβαίνει σταδιακά τις κλίμακες της έντασης  και θα περνάει στον τελικό μέσα από τους  προημιτελικούς και τους ημιτελικούς . Η μπάλα του τελικού της διοργάνωσης του 2014 ήταν η Adidas Brazuca Final Rio -  εμπνευσμένη από το πράσινο και το χρυσό στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA – απομένει να δούμε τη τρέχουσα ….

Δυο παρατηρήσεις επί της μπάλας : Πρώτον, αποτυπώνει τη διαφημιστική μανία των ημερών του ποδοσφαίρου, καθώς η Adidas  έχει ξοδέψει ουκ ολίγα για την πρόταξη του ονόματος της σ΄αυτή τη διοργάνωση. Δεύτερον, η μπάλα δηλώνει την ανάγκη του ποδοσφαίρου να αποκτήσει τις τελετουργίες του, που δεν τις έχει πάντοτε ή πάντοτε δεν είναι πειστικές…

 Οι μεγάλες διοργανώσεις αποτελούν μια ευκαιρία για τον τουρισμό, γι αυτό εξ άλλου μιλάμε για αθλητικό τουρισμό. Οι τουρίστες έρχονται και πάνε,  πολλές φορές με  παταγώδη συμπεριφορά , πολλές φορές με τους καβγάδες και τις ζημιές που προκαλούν. «Οι πολιτισμένοι αγώνες» είναι μάλλον ευφημισμός  γιατί η ίδια η ιδεολογία της νίκης τους αποκλείει . Στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί το ιδεολόγημα της διαρκούς νίκης, όσο κι αν στη ζωή η ήττα ενεδρεύει πάντοτε..

 Στην Ελλάδα ξεμείναμε με την προετοιμασία του διεθνούς πρωταθλήματος…αστέγων, σύμφωνα με μια επινόηση εκδοτικής ομάδας : Που ξέχασε το  ότι ένας άστεγος είναι αδύνατο να αντλήσει δυνάμεις για να βγεί σε ένα διεθνή θεσμό ! Επίσης ξεμείναμε με τους οπαδικούς βανδαλισμούς με τα γκράφιτι  των τοίχων και φυσικά με το οπαδικό ήθος στη περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας :  Ας το πάρουμε απόφαση, απομένει  δρόμος για την εξημέρωση του ποδοσφαίρου  ….   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου