Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «SUMMER IN THE CITY»
Yποθέτω πως ελάχιστοι  ασχολούμενοι με την καλλιτεχνική φωτογραφία αγνοούν τη σημασία του "Summer in the city". Παρ' όλα αυτά δεν βρίσκω κανένα απολύτως λόγο να ονοματίζεται έτσι η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Οικονόμου , αντί "Καλοκαίρι στην πόλη". Αντίθετα, αυτή η τελευταία "ελληνοπρεπής" ονομασία,  δένει με τα χωροχρονικά λεγόμενα του σχολιαστή Κωνσταντίνου Φλώρου :

"Συνηθισμένοι άνθρωποι, σε συνηθισμένα μέρη, κάνουν συνηθισμένα πράγματα.
Οι 16 εικόνες της ενότητας «Summer in the city» αποτελούν το φωτογραφικό ημερολόγιο μιας τριήμερης περιπλάνησης σε μια ζεστή, υγρή, υπνωτισμένη και μισοάδεια Αθήνα, κάπου στα τέλη Αυγούστου του 2015.

Ο Γιάννης Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Έχοντας κρητική ρίζα, ζει στα Χανιά. Έχει σπουδάσει Βιολογία (Ε.Κ.Π.Α) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε), όμως, λόγω μακροχρόνιας σχέσης με τον αθλητισμό, εργάζεται ως προπονητής αθλητικής βελτίωσης. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία με εντελώς τυχαίο τρόπο, μόλις πριν 3 χρόνια, το 2013. Εκμεταλλευόμενος τις ευκολίες, την αμεσότητα και το εύρος της πληροφόρησης, καθώς και το χαμηλό κόστος που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση, βελτίωσε γρήγορα τις φωτογραφικές του δεξιότητες με αποτέλεσμα να αποσπάσει εύημο μνεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό της SONY για το 2015. Η διάκριση αυτή τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, να εμβαθύνει και να αποπειραθεί να προσεγγίσει τις ρίζες τις φωτογραφικής τέχνης. Πλέον, πηγαίνοντας κόντρα στην υπέρμετρη ψηφιακότητα και αυτοματοποίηση της εποχής, φωτογραφίζει αποκλειστικά σε φιλμ χρησιμοποιώντας μια αναλογική NIKON από τα τέλη της 10ετίας του ‘70.
Του αρέσει να τριγυρνά στους δρόμους των πόλεων ανάμεσα στα κτίρια και το ανώνυμο πλήθος καταγράφοντας απλές καθημερινές αστικές εικόνες. Συνηθισμένους ανθρώπους, σε συνηθισμένα μέρη, να κάνουν συνηθισμένα πράγματα. Τον διεγείρει η αίσθηση της αποτύπωσης και διάσωσης για πάντα μιας μοναδικής στιγμής, η οποία ίσως να είναι φαινομενικά ασήμαντη και αδιάφορη, όμως μπορεί να κρύβει ιδιαίτερη δύναμη και μαγεία αν την «κοιτάξεις» με τον κατάλληλο τρόπο.
  • Xώρος: Γκαλερί 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου (Aθήνα)
  • Διάρκεια έκθεσης: 1 – 24 Μαρτίου 2016
  • Εγκαίνια: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 20:00 – 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου