Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εισαγωγή στον Γαλιλαίο του Μπρεχτ-Συζήτηση με την Νάντια Βαλαβάνη





ΤΕΤΑΡΤΗ  24/2 στις  19.00
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Με αφορμή την προβολή της ταινίας «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ» του Joseph Losey, την Τετάρτη 24/2 στις 19:00 στο Αλκυονίς new star art cinema, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη Νάντια Βαλαβάνη- Εισαγωγή στον Γαλιλαίο του Μπρεχτ. Η Νάντια Βαλαβάνη μελετά πολλά χρόνια το έργο του Μπρεχτ, δημοσιεύοντας σημειώματα και δοκίμια σε  λογοτεχνικά και επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στην γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με θέμα «O Μπρεχτ και ο θάνατος», με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα.
Είχε την ιδέα, οργάνωση και επιμέλεια του βιβλίου Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις (Στάχυ 2002 και Πολύτροπο 2004), μιας διεθνούς έκδοσης με δοκίμια για τον Μπρεχτ, ένα δικό της και 15 γνωστών ειδικών, πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Γκιζέλα Μάι και οι τότε βοηθοί σκηνοθέτες του Μπρεχτ στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Μ. Βέκβερτ και Κ. Βέμπερ. Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί ως διδακτικό εγχειρίδιο στη βιβλιογραφία μαθημάτων στα Τμήματα Θεατρολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης.

Έχει μεταφράσει ποιήματα του Μπρεχτ (Σύγχρονη Εποχή), δύο βιβλία με διηγήματα του (Καστανιώτης), το διδακτικό θεατρικό έργο Η εξαίρεση και ο κανόνας (Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλατζόπουλου, θεατρική σεζόν 1998-1999), καθώς και λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία (εκδόσεις Καστανιώτη και Πατάκη).
Τον Νοέμβριο του 2006 ανέβασε σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες (Τάσος Καρακατσάνης, Τάκης Τζαμαριάς, Μαρία Δημητριάδη, Κάτια Γέρου, Στέλιος Μάινας, Κωστής Ρασιδάκις κ.α.), στο θέατρο «Ιλίσια» την παράσταση λόγου και μουσικής Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω, μια παραγωγή του ΣΥΝ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ.

Επίσης οργάνωσε και ανέβασε μια μουσική παράσταση-διάλεξη για τη μουσική των Κουρτ Βάιλ και Χανς Άισλερ με τίτλο Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά στους Δήμους Παλαιού Ψυχικού, Ηρακλείου και Νέας Μάκρης (Δεκέμβριος 2006 έως Ιούνιος 2007) και ένα αφιέρωμα στο διεθνές κι ελληνικό εργατικό τραγούδι με τίτλο Ψωμί και τριαντάφυλλα για το Δήμο Ελληνικού την Πρωτομαγιά 2007.



-- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου