Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Αρχάμπολη



του Γιάννη Σχίζα

Wilderness : Υπάρχουν κάποιες περιοχές  στη γη που έχουν τη φυσιογνωμία «αγριότοπου», που είναι απόκοσμες, δεν καλλιεργούνται, δεν προσφέρουν κάτι το παραγωγικό στον άνθρωπο,  που έχουν σχήματα  ικανά να   σε παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν της ζωής. Ένα από αυτά τα μέρη υπήρχε στο Κάβο Ντόρο, στα νοτιοανατολικά της Εύβοιας : Σε ένα τόπο μέσα στον οποίο  αισθανόσουν χαμένος, όπου έμενες εκστατικός από την αγριοσύνη των σχημάτων, όπου έβλεπες τις απότομες κορυφές να εφορμούν ακάθεκτες προς τον  ουρανό .
Τότε , είκοσι χρόνια πριν, το μέρος αυτό ήταν από τα πιο σπάνια της  Ελλάδας, προτείνονταν μόνο για τουρίστες και επισκέπτες ειδικών προτιμήσεων, ήταν ένα απόθεμα της φύσης. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν : Ο τόπος έχει πατηθεί από δεκάδες ανεμογεννήτριες, που έχουν τεράστιο παράστημα, που έχουν ανοίξει χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, που έχουν κατασκευάσει ένα κανονικό  καρνάβαλο  τοπίου  – από τον οποίο δεν γλυτώνεις, όσο κι αν αποστρέφεις το βλέμμα. Και το ερώτημα είναι : Μήπως υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο  χιλιάδες θέσεις με αιολικό ενδιαφέρον; Μήπως τα 16.000 χιλιόμετρα των ακτών θα μπορούσαν να δώσουν  λύση για τις ανεμογεννήτριες ; Μήπως η χωροθέτηση των  ανεμογεννητριών έγινε εξ αρχής λάθος και από κεκτημένη ταχύτητα  συνέχισε το δρόμο της ; 

 
Θέλω να αφηγηθώ ένα μύθο, αλλά με παρενοχλούν  πολλά από αυτά που συμβαίνουν.  Τέλος πάντων : 50 περίπου χιλιόμετρα από την  Κάρυστο, συναντάς το «χωριό» Θύμι – είναι ένα χωριό με ελάχιστους  κατοίκους, σχεδόν αφανείς..  Βρίσκεις τη πινακίδα για Αρχάμπολη, ακολουθείς το χωματόδρομο προς την εκκλησία, ώσπου συναντάς το μονοπάτι  . Στη πορεία  βρίσκεις  μια γέφυρα προχειροφτιαγμένη σε ένα ποτάμι δίχως νερά – θύματα κι αυτά της επιδρομής που έγινε για τα μπετά των αιολικών συμφερόντων. Δρόμο παίρνεις δρόμο αφήνεις, θα  περάσεις από μια  πηγή  με  βούρλα, και τελικά θα έχεις  την Αρχάμπολη  εν όψει  – μια παραλία  μεγάλων διαστάσεων που πλαισιώνεται από επιβλητικούς βράχους, με  έλλειψη μονοπατιού στην "τελική προσέγγιση": Θα κατέβεις τη σάρα προσεκτικά , διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν σε αυτήν «κοψίδια» σιδήρου – δείγμα παλιότερων μεταλλουργικών δραστηριοτήτων.
Στέκεσαι για λίγο εκστατικός : Στο δεξί σου χέρι ψιλοφαίνεται η Άνδρος, ενώ το υπόλοιπο θαλάσσιο μέτωπο συνιστά τη  μεγαλύτερη ελλαδική  έκταση που είναι «ελεύθερη» νησιών και νησίδων. Στην Αρχάμπολη υπάρχουν ίχνη  αρχαίας κατοίκησης και  μια εκκλησία με αλλόκοτο- υποκύανο -  χρώμα.
Αυτή είναι η δική μου πρόταση για διακοπές! Σπεύσατε, γιατί πάντα υπάρχουν οι αναπτυξιοφρενείς δολοφόνοι με το πριόνι, ικανοί να καταστρέψουν τα πάντα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου