Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Μια ακόμα νίκη για την Πάτμο!


 
Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις υποθέσεις του Λιγγίνου της Πάτμου σε συνέχεια των αναφορών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) προς τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

 
 
Συγκεκριμένα:

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) ζήτησε από τον Δήμο Πάτμου να του αποστείλει την ακριβή θέση του επίμαχου δρόμου με συντεταγμένες και αποτύπωσή του σε κατάλληλο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

 

Κατόπιν εντολής του ΣτΠ η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε αυτοψία στο γήπεδο, η οικοδομική άδεια του οποίου ακυρώθηκε με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Αφού επιβεβαίωσε ότι στο γήπεδο έχουν εναποτεθεί μεγάλες ποσότητες υλικών εκσκαφών, ζήτησε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλύμνου να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του γηπέδου και τον εργολάβο για τις υποχρεώσεις τους για τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις για τη διαχείριση των υλικών από τις εκσκαφές, άλλως να επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις, καθώς και για την υποχρέωσή τους να επαναφέρουν το τοπίο στην προτέρα κατάσταση.

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) τόνισε προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλύμνου ότι τα κτίσματα, που έχουν ανεγερθεί με βάση τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες ακυρώθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αυθαίρετα, και ζήτησε από την Υπηρεσία να συντάξει σχετικές εκθέσεις αυτοψίας για το σύνολο των εν λόγω κτισμάτων.

 

(Τις αναφορές συνέταξε και υπέβαλε ο δικηγόρος Γιώργος Πολίτης, ο οποίος  εν συνεχεία παρακολουθεί και χειρίζεται τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις).


 


 

……………………………

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

 

Η ΕΛΛΕΤ είναι για πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με την Πάτμο όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία. Σημαντικό μέρος της δραστηριοποίησης της ΕΛΛΕΤ στην Πάτμο είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» στο νησί, που συνέβαλε στην σηματοδότηση και ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών της Πάτμου, και δημιούργησε οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Η ΕΛΛΕΤ είναι υπέρμαχη εκείνων των επενδύσεων που βελτιώνουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές εφόσον συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας και είναι σύννομες.

Για τον λόγο αυτό είχε αναγκασθεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) καθώς και στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Λιγγίνου. Ήταν ένας μακροχρόνιος αγώνας που ξεκίνησε το 2014 για να προστατευθεί το Ιερό νησί της Πάτμου και κατέληξε στο να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης των οικοδομικών εργασιών που θα επέφεραν την καταστροφή μίας από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού καθώς θα προχωρούσε η σταδιακή οικοπεδοποίηση της. Χάρις στις ενέργειες της ΕΛΛΕΤ δραστηριοποιήθηκαν έντονα κάτοικοι και επισκέπτες της Πάτμου, οι οποίοι θαρραλέα αγωνίζονται για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του παγκόσμιας σημασίας νησιού, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες απ’ όλα τα μέρη της γης που πρωτοστάτησαν στον αγώνα αυτό με επιστολές και δημόσιες τοποθετήσεις τους στα social media. Τα παραπάνω αποτέλεσαν εύλογες αντιδράσεις ανθρώπων και σωματείων που ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του μοναδικού τοπίου της Πάτμου σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μέσω του προγράμματος της S0S προσπαθεί να ανταποκρίνεται στα εκατοντάδες αιτήματα για βοήθεια που λαμβάνει από πολίτες και τοπικές κοινωνίες από όλη την χώρα, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr

 

Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ:
 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου