Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Με αφορμή τη συζήτηση στην πλατεία της Παύλιανης για τα αιολικά στην Οίτη


του Στέφανου Σταμέλλου

Το συμπέρασμα από τη συζήτηση στην Παύλιανη στη σύσκεψη με τους προέδρους των κοινοτήτων και τα ΔΣ των συλλόγων που παραβρέθηκαν, είναι, νομίζω, ότι πρώτιστο καθήκον της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης είναι να ενημερώσει τους κατοίκους των χωριών της Οίτης, αλλά και το σύνολο των κατοίκων των Δήμων Λαμίας και Δελφών. Να τους ενημερώσει, να τους πείσει και να τους κάνει συμμέτοχους - την πλειοψηφία τους έστω - σε μια κοινή προσπάθεια να αποτραπούν τα σχέδια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό.

Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, σημαίνει ότι δεν έχουμε δίκιο! Το δίκιο, αν σωστά το προβάλεις, συσπειρώνει την πλειοψηφία.  Άντε να σου ξεφύγουν και κάποιοι ονομαστοί και μη εξαιρετέοι. Κατά τα άλλα, δεν πειράζει αν δεν αρχίσει η επανάσταση από την Οίτη! Το λέω αυτό χαριτολογώντας, γιατί κάποιοι προβάλουν το «επαναστατικό καθήκον» ενάντια στην απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας∙ και όχι την ίδια την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τα προβλήματα που δημιουργούν. Με τη λογική τους αυτή, δεν πειράζει αν μπουν στις κορυφογραμμές της Οίτης, αρκεί να μοιραστεί σε όλους φθηνά η ενέργεια, που θα παραχθεί.

Το πρόβλημα - κατά τη γνώμη μου - δεν είναι ποιος θα φορέσει τα περισσότερα φυσεκλίκια και ποιος θα μπει μπροστά στις μπουλντόζες, όπως λέγεται. Το πρόβλημα είναι, να μη φτάσουμε ως εκεί! Να μη δημιουργηθούν συνθήκες βίας.
Θέλουμε να πείσουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι η λογική επιβάλει να αλλάξουν τα σχέδια. Και θα το πετύχουμε αυτό, αν εξασφαλίσουμε πολλούς συμμάχους και αν έχουμε την τοπική κοινωνία με το μέρος μας. Το πιο εύκολο είναι να πουλήσεις επανάσταση και να μείνεις στην αυτάρεσκη εκείνη θέση ότι: «εγώ έχω δίκιο και φταίνε αυτοί που δεν ακολουθούν». Το πιο δύσκολο είναι να φτάσεις σε κάθε χωριό και σε κάθε σπίτι μιλώντας με τους ανθρώπους της Οίτης.

Το ζήτημα της «πράσινης ανάπτυξης» είναι σήμερα στη μόδα και αγκαλιάζει ολόκληρη τη ζωή της κοινωνίας δημιουργώντας ποικίλες σκέψεις, στρεβλές ή όχι. Και όλοι λένε ότι το ζήτημα των αιολικών - και η αντίδρασή μας - είναι πολιτικό ζήτημα. Πολιτική είναι η βάση όλων των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται κανείς. Το ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις, κι αυτό είναι πολιτικό θέμα∙ και το αν θα πας με την βία για να αλλάξεις τα πράγματα ή θα ακολουθήσεις την πειθώ και τη «μη βία» της οικολογίας, επίσης.

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, εν κατακλείδι, δεν συζητάει την ανατροπή ή όχι του κυρίαρχου οικονομικού και φιλοσοφικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι κυρίως υπόθεση των κομμάτων και των παραφυάδων τους. Ούτε το θέμα μας είναι να γεμίσουμε για τα αιολικά τις αίθουσες και τις πλατείες με «σημαιοφόρους», αλλά με σκεφτόμενους πολίτες της καθημερινότητας, με βαθιά τη συναίσθηση της ευθύνης, πεπεισμένους γι’ αυτό που λέμε και κάνουμε.

Λαμία, 3.8.2020
Στέφανος Σταμέλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου