Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΚΑΠ: Έμφαση στην αγροοικολογία δίνει η Γαλλία

 


Έμφαση στα περιβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιθυμεί να δώσει η Γαλλία, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάβαση στην αγροοικολογία. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.
«Το PAC έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Θα πρέπει να στηρίξει τη μετάβαση στην αγροοικολογία, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό αποτελεί μέρος των ισχυρών δεσμεύσεων της Γαλλίας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Didier Guillaume, στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου Dephy.
Έπειτα από την μετάβαση στην εντατική γεωργία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η γαλλική γεωργική κοινότητα πρέπει πλέον να αναπτύξει τις παραγωγικές της πρακτικές για την αγροοικολογία με την υποστήριξη της Ευρώπης.

Για την μετάβαση αυτή, θεωρείται επιτακτική η διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. «Η Γαλλία, μαζί με 19 Ευρωπαίους εταίρους, λέει όχι στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ», δήλωσε ο κ. Guillaume.
Επιπλέον, σε σχετική απόφαση το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο της ΚΑΠ «δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της Ένωσης όσον αφορά την υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής και πιο σταθερής προσέγγισης βασισμένης στις επιδόσεις».
«Όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις οικολογικές φιλοδοξίες, αυτό είναι δίκαιο», εξήγησε ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, Eric Andrieu. «Η Επιτροπή επισημαίνει τους περιβαλλοντικούς στόχους, λέγοντας ότι έχουν προτεραιότητα, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται επακριβώς», πρόσθεσε.
«Δεν βλέπω πώς θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους στόχους», συνέχισε ο κ. Andrieu. «Χρειαζόμαστε γεωργικές πρακτικές ουδέτερες από άνθρακα, που θα διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, απορρίπτοντας το άζωτο. Επί του παρόντος, η νέα ΚΑΠ δεν το κάνει αυτό».
Στην προσπάθεια να προχωρήσει η νέα ΚΑΠ προς την αγροοικολογική μετάβαση, το Παρίσι θα προωθήσει έναν ελάχιστο στόχο δαπανών για τη στήριξη του περιβάλλοντος στους δύο πυλώνες της αγροτικής πολιτικής.
https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου