Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Ευχές για ΒΙΩΣΙΜΕΣ Κοινωνίες


 
 

Την Δευτέρα, 14 Ιαν 2019, στις 12.00 (μεσημέρι), στο κέντρο ΛΑΜΨΗ (Λεωφ. Πάρνηθος 279, ΑΧΑΡΝΕΣ) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί γνωστούς και φίλους, αστούς και αγρότες, για να ανταλλάξουν ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (6992893199), πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» δήλωσε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δραστηριοποιείται για την κτηνοτροφία σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και παρ’ όλο που η κτηνοτροφία ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Αττική και αποτελούσε την βάση όλων των δραστηριοτήτων στην Αττική, σήμερα εκπροσωπείται από 1800 μόνο επαγγελματίες κτηνοτρόφους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ζωή 200.000 περίπου αιγοπροβάτων και 4.000 βοοειδών. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί ακόμα συμπολίτες που διατηρούν οικόσιτα παραγωγικά ζώα και αξίζει να υπάρχει μια κάποια επαφή και συνεργασία, διότι ο χώρος είναι κοινός και όλοι μαζί πρέπει να τον διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση, με υγεία και ευημερία για όλους. Όλοι είναι κομμάτι του συνόλου και μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο για να διαμορφωθούν «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», ακόμα και στην τσιμεντοποιούμενη συνεχώς Αττική μας.

Ο κ Κώστας Μαντζουράνης (6948250720), Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ και υπεύθυνος Επικοινωνίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής διευκρίνισε ότι: Η διατήρηση σε καλή «φυσική υγεία» της υπαίθρου της Αττικής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την επιβίωση όλου του οικοσυστήματος της Αττικής, και του αστικού χώρου και του αγροτικού. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει υιοθετήσει το μότο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Στα πλαίσια αυτά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε 52 εκδηλώσεις το 2016, προδημοσιευμένες, ανοικτές και με δημόσια ενημέρωση αποτελεσμάτων, 27 εκδηλώσεις το 2017 και το 2018 μέχρι σήμερα 48 δραστηριότητες.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ενημέρωσε ότι ήδη ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, για το 2019, προγραμμάτισε, με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ενημερωτικές δραστηριότητες για την διατροφική κυριαρχία στο κτίριο ICOMOS (Πειραιώς 73, Αθήνα) στις 17/1/2019, 18/1/2019, 18/2/2019, 26/2/2019, 12/3/2019, 26/3/2019, 9/4/2019 & 16/4/2019, και βέβαια επιζητούνται συνεργασίες, με κάθε φορέα, και ιδιαίτερα με σχολεία και οργανώσεις που θα προάγουν την θέση για «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στο αγροδιατροφικό τομέα με εστίαση στην Διατροφική Κυριαρχία.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προτίθεται το 2019 να προωθήσει όσο μπορεί, και όσο θέλουν οι συμπολίτες και τα παιδιά, την δυνατότητα να παρασκευάσουν μόνοι τους την τροφή τους από αγνά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, όπως κρέμες, μυζήθρες, τυριά κλπ, συνεργαζόμενος τόσο με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» , όσο και με όσα σχολεία το επιθυμούν.

Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6906962549) συνέχισε: Επισημαίνουμε ότι ενδιαφερόμαστε σφοδρά να γίνει απολύτως κατανοητό ότι και οι αγρότες της υπαίθρου της Αττικής θα έπρεπε να έχουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης της υπαίθρου σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι τα προγράμματα μορφής LEADER, ιδιαίτερα διότι έχουμε υποστεί τον ανηλεή κατατρεγμό των νεοαστών και τσιμεντοποιητών της υπαίθρου της Αττικής στα χωράφια, τα βοσκοτόπια μας και τους στάβλους μας. Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη συμπίεση των τιμών γάλακτος, αλλά και η ύπαρξη ευμεγέθους και επαρκούς αγοράς στην Αττική, χρειάζεται μόνο εργαλεία τοπικής ανάπτυξης, για την μεταποίηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων, όπως το LEADER. Μια νέα προσπάθεια για ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με στόχο βιώσιμες κοινωνίες με όλους μαζί να επιβιώνουν, είναι επιβεβλημένη και εφικτή.

«Μπορούμε να συμβιώσουμε όλοι μαζί. Οι αγρότες είναι, εξ επαγγέλματος, οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, και μέχρι προ ολίγων ετών διατήρησαν και παρέδωσαν το φυσικό και πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Αττικής ικανό να μας έχει ακόμα υγιείς. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, με κάθε φορέα, που θα προάγουν τις ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Για μια ακόμα φορά οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής, πιστοί στις παραδόσεις τους, που διατήρησαν βιώσιμη την ύπαιθρο της Αττικής μέχρι πρόσφατα, κάνουν «άνοιγμα» προς όλους για «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και προσκαλούν γνωστούς και φίλους την Δευτέρα, 14 Ιαν 2019, στις 12.00 (μεσημέρι), στο κέντρο ΛΑΜΨΗ (Λεωφ. Πάρνηθος 279, ΑΧΑΡΝΕΣ) για να ανταλλάξουν ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο.

Και λίγες μέρες πριν (16/12/2018) στην τηλεόραση του ALFATV ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με ρεπορτάζ λίγα μέτρα από την Λεωφόρο Καραμανλή, στο Μενίδι. Εκεί βρίσκεται το Βουστάσιο της Μάγδα Κοντογιάννη και του Γιάννης Κοντογιάννης. Τα δύο αδέρφια είναι κτηνοτρόφοι 4ης γενιάς. Μεγάλωσαν μέσα στα ζώα και στη στάνη που πέρασε από τον προπάππου στον παππού και στην συνέχεια στον πατέρα τους. Σήμερα εκτρέφουν 60 πρόβατα και παράγουν γάλα από το οποίο φτιάχνουν πεντανόστιμα αρβανίτικα τυριά. (σημειωτέον ότι η οικοδομική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της τότε αγελαδοτροφικής εγκατάστασης εκδόθηκε το 1966 …)

Η μόνη "πληγή" στη δουλειά τους δήλωσαν στον Alpha TV η Μάγδα και ο Γιάννης Κοντογιάννης, είναι η οργιώδης δόμηση και η οικοπεδοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες πολλών κτηνοτρόφων να βρίσκονται σήμερα δίπλα σε σπίτια, με επιλογή των ιδίων των νεοαστών, ενώ ήξεραν ότι δίπλα τους λειτουργούσαν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. https://bit.ly/2S79ysU.

Ήταν ανήθικο από μέρους των αυθαιρέτων οικιστών, αλλά οι ανάγκες ήταν μεγάλες και οι οικιστές, προφανώς αδίστακτοι. Μαζί με «λαδωμένους» δημόσιους υπαλλήλους (κυρίως των πολεοδομιών …) αλλά και εκλεγόμενους τοπικούς άρχοντες, «πούλησαν» τους πατροπαράδοτους κτηνοτρόφους. Αυτούς τους κτηνοτρόφους, κυρίως ντόπιους Αρβανίτες, μετακινούμενους Σαρακατσάνους και μερικούς Βλάχους, που διατήρησαν ζωντανή την ύπαιθρο της Αττικής, που διατήρησαν το περιβάλλον βιώσιμο και επαρκές μέχρις σήμερα, με την Πολιτιστική τους κληρονομία και τον τρόπο ζωής τους. Γι αυτό και οι κτηνοτρόφοι της Αττικής ζητούν να κατοχυρωθεί θεσμικά το αγροτικό επάγγελμα και η χρήση γης για παραγωγή τροφής για όλους.

Την Δευτέρα, 14 Ιαν 2019, στις 12.00 (μεσημέρι), στο κέντρο ΛΑΜΨΗ (Λεωφ. Πάρνηθος 279, ΑΧΑΡΝΕΣ) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί γνωστούς και φίλους, αστούς και αγρότες, για να ανταλλάξουν ευχές για το 2019, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο. Κτηνοτρόφοι, Ψαράδες, Γεωργοί κηπευτικών, Ανθοπαραγωγοί, Έμποροι, Πολιτιστικοί, Εθνικοτοπικοί, Εξωραϊστικοί Σύλλογοι, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση … Άλλωστε είναι μια ευκαιρία να ευχαριστήσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής όσους ήταν μαζί με τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου για την πατρίδα και να συζητήσουν για τις πιθανές ευκαιρίες για το 2019.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου