Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Το Airbnb στη σύγχρονη πόλη & η επανακατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία


Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει
το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ.
εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

 



Το Airbnb στη σύγχρονη πόλη & η επανακατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία



Η ραγδαία εξάπλωση των νέων πρακτικών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, όπως το Airbnb, σε όλες τις μεγάλες μητροπόλεις αλλά και σε τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσμο αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο με πολλαπλές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο των περιοχών όπου εκδηλώνεται και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων τους.

Πολύ περισσότερο σήμερα το Airbnb παρουσιάζεται ως «ευκαιρία» οικονομικής διεξόδου και βιοπορισμού για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα και όχι μόνο. Ταυτόχρονα όμως προκαλεί ντόμινο αλλαγών στην αγορά και την ενοικίαση κατοικίας, καθιστώντας την κατοίκηση, για τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα του ευρύτερου κυρίως κέντρου της πόλης, σχεδόν απρόσιτη.


Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα μπορούσε, συνεπώς, παρά να συνιστά αντικείμενο πλήθους θεωρητικών επεξεργασιών και έρευνας καθώς και στόχο θεσμικών ρυθμίσεων και κοινωνικών κινημάτων γύρω από την κατοικία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στο φόντο αυτό θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τις διάφορες πλευρές του φαινομένου χωρικά, τις διαφαινόμενες κοινωνικές συμμαχίες και συγκρούσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και να μιλήσουμε για τη δυνατότητα επανακατοχύρωσης του αυτονόητου δικαιώματος στην κατοικία.



Θα μιλήσουν:

Εύα Παπατζανή, Υ.Δ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ

Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτονας, Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών





Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)






f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου