Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μουσική σε επαγγελματικούς χώρους



Του Ευτύχιου Καλαβρυτινού

Για τον επιχειρηματία στην Ελλάδα, είτε έχει, είτε πρόκειται να ανοίξει μια νέα επιχείριση, το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό. Νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ανασφάλεια και καθημερινές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Κάπως έτσι ανακόλουθα και με περίεργους κανόνες διεξάγεται και ο αγώνας του επιχειρηματία στον τομέα της αδειοδότησης για την εκτέλεση της μουσικής στους επαγγελματικούς χώρους. Εδώ επικρατεί το αξιοπερίεργο σενάριο, πρώτα να επέρχεται η τιμωρία και μετά η εκπαίδευση. Κοινώς αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις.
Είναι κοινά αποδεκτό πως όταν κάποιος παίζει μουσική για τον ίδιον, τους πελάτες του και το προσωπικό του, είναι δίκαιο να πληρώνει για τα δικαιώματα αυτής της μουσικής. Είναι απόλυτα θεμιτό ότι και οι μουσικοί παράγουν ένα έργο και θα πρέπει φυσικά να ζήσουν. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, τα ποσά αυτά είναι μεγάλα και συχνά φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ το χρόνο, κόστος που είναι πραγματικά δυσβάστακτο.
Εκτός από την ΑΕΠΙ ( Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ), αν έχει κάποιος επιχείρηση αναπαράγει μουσική στους χώρου του ακόμη και για τον εαυτό του, οφείλει να πληρώσει παράλληλα, εκτός από την ΑΕΠΙ και την Αυτοδιαχείριση για τα πνευματικά δικαιώματα (συνθέτες, στιχουργοί). Για τα συγγενικά δικαιώματα (τραγουδιστές και μουσικοί) η πληρωμή γίνεται προς τον τον G.E.A (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) του οποίου τα κοστολόγια συχνά είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα της ΑΕΠΙ.
Το δεδομένο πάντως είναι πως, είτε ανοίγετε το ραδιόφωνο, είτε έχετε αγοράσει κάποια cds, είτε παίζετε από Youtube ή από Spotify, ή από οποιαδήποτε πηγή, αν δεν πληρώσατε και τους τρεις αυτούς διαχειριστές, είστε παράνομοι.
Όχι απλά τον έναν, αλλά και τους τρεις! Μπορείτε να πάρετε τις σχετικές άδειες από το Δήμο με το τιμολόγιο μόνο της ΑΕΠΙ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε και νόμιμοι. Ακόμη και αν πιάσετε μια κιθάρα και παίζετε εσείς μόνοι σας μουσική στο δικό σας μαγαζί, πρέπει να πληρώσετε για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών!
Εναλλακτικά προς το καθεστώς αναπαραγωγής της μουσικής που εκπροσωπείται από τους παραπάνω οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, υπάρχουν παγκοσμίως πλέον εταιρείες, οι οποίες παρέχουν ψηφιακό περιεχόμενο δημιουργών και καλλιτεχνών που δεν έχουν συμφωνήσει με την ΑΕΠΙ, την Αυτοδιαχείριση και την GEA, αλλά ούτε με τις ξένες εταιρείες με τις οποίες οι τρεις ελληνικές «εισπρακτικές» εταιρείες έχουν συνάψει τις συμφωνίες τους.
Η RadioPro LLC (www.radiopro.gr), έχει έρθει στην Ελλάδα από την ομογένεια των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στον τομέα της ποιοτικής μουσικής, η οποία μπορεί άνετα να αναπαραχθεί δημόσια, χωρίς να πληρωθεί οποιοσδήποτε οργανισμός. Η μουσική που προσφέρει δεν εκπροσωπείται από δισκογραφικές εταιρείες, αλλά ούτε από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Και αυτό γιατί, είτε την παράγει η ίδια, είτε έχει προχωρήσει συμφωνίες με τους δημιουργούς και τους συντελεστές, πάντα απευθείας, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.


Με τη μουσική του Radiopro.gr, o επαγγελματίας δεν θα χρειαστεί ξανά άδεια δημόσιας εκτέλεσης από την ΑΕΠΙ και την Αυτοδιαχείριση, αλλά αποκτάει έτοιμα δεκάδες κανάλια με φρέσκια, ποιοτική μουσική, κυρίως νέων, φιλόδοξων καλλιτεχνών που επιθυμούν να ακουστεί η μουσική τους, ώστε να γίνουν γνωστοί. Η μουσική αυτή είναι έτοιμη να αναπαραχθεί πολύ εύκολα στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο, στο εμπορικό κατάστημά, στο κομμωτήριο, στο ίντερνετ καφέ,κ.α κατηγοριοποιημένη σε 32 «σταθμούς» που περιλαμβάνουν από μουσική lounge, κλασσική, jazz ,electro, έως ροκ και ρεμπέτικα.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η Radiopro.gr προσφέρει σε κάθε συνδρομητή, όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ένας επαγγελματίας για να λάβει 100% και νόμιμα την Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστήματος, αλλά και την Άδεια Χρήσης και Λειτουργίας Μουσικής & Μουσικών Οργάνων από το Δήμο του, χωρίς την παραμικρή πληρωμή σε ΑΕΠΙ, Αυτοδιαχείριση και GEA. Με το τιμολόγιο του Radiopro.gr, την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα παίζετε άλλους σταθμούς εκτός από τα μουσικά του κανάλια και τη σχετική βεβαίωση για το περιεχόμενο, καθαρίσατε οριστικά!
Σε κάθε περίπτωση πάντως ένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να αφήνει την επιχείρησή του ανοχύρωτη. Είναι ξεκάθαρο πως εάν παίζεις μουσική και θέλεις στο χώρο σου να ακούγονται γνωστοί καλλιτέχνες, τότε οφείλεις να πληρώσεις και την ΑΕΠΙ και την Αυτοδιαχείριση και την G.E.A, έστω κι αν τα τιμολόγια τους είναι υπέρογκα προς το παρόν. Εάν μια καλή, ποιοτική μουσική που θα ακούγεται πιο χαμηλά από τη φωνή των πελατών του (σαν «χαλί»), είναι αρκετή, τότε να εμπιστευτείτε έναν εναλλακτικό αλλά νόμιμο πάροχο και να δώσετε χώρο σε νέες φωνές και δημιουργούς.
Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι πρέπει να παραμελήσει κανείς, γιατί αλλιώς κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μπει στις επόμενες γραμμές του αστυνομικού ρεπορτάζ των εφημερίδων και των καναλιών. Πραγματικά, δεν χρειάζεται να μπλέξει κανείς με συλλήψεις και να αναγκαστεί να πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους και πρόστιμα. Γιατί όσες φήμες και να ακούγονται κατά καιρού, οι αυστηροί έλεγχοι και η υποχρέωση πληρωμής για τη μουσική δεν θα σταματήσουν ποτέ, όσο υπάρχουν καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από εταιρείες.
Μια τέτοια εναλλακτική και σοβαρή λύση είναι αναμφισβήτητα η εταιρεία RadioPro LLC, η οποία λειτουργεί νόμιμα ως μια Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Independent Management Entity – IMA), όπως αναγνωρίζει η Οδηγία 2014/22/ΕΕ της ΕΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με την οποία «Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους σε ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης. Αυτές οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης είναι εμπορικές οντότητες και διαφέρουν από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης επειδή μεταξύ άλλων δεν ανήκουν στους δικαιούχους ή δεν ελέγχονται από αυτούς».
Όντας πλήρως οργανωμένη και έχοντας το στρατηγικό σχέδιο, για να αλλάξει αρκετά πράγματα στην ελληνική μουσική βιομηχανία η Radiopro.gr επιθυμεί να διευρύνει τη συνεργασία της με δημιουργούς, τραγουδιστές και μουσικούς που έχουν έτοιμη μουσική και δεν μπορούν να βρουν πρόσβαση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, με την προϋπόθεση ότι δεν ανήκουν σε κάποια δισκογραφική εταιρεία και δεν εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.
Μάλιστα, στα πλαίσια αυτά το Radiopro.gr σε συνεργασία με τα ηλεκτρονικά διεθνή διαδυκτιακά μαγαζιά iTunes ( της Apple), Spotify, Amazon, GooglePlay, Shazam και δεκάδες άλλα, κυκλοφόρησε ένα εξαίρετο cd ήχου (διαθέσιμο και σε mp3 σε λίγες ημέρες) με σπάνια ρεμπέτικα από τον μεσοπόλεμο, που μπορούν να αναπαραχθούν δημόσια χωρίς υποχρέωση άδειας ή άλλης πληρωμής.
Εκτός από τη βασική υπηρεσία, το RadioPro.gr (www.radiopro.gr – τηλ. 211-850-1711) προσφέρει ειδικό πακέτο με ενσωματωμένη επιπλέον νομική προστασία και εκπροσώπηση από δικηγόρο σε περίπτωση που εμφανιστεί οποιοδήποτε θέμα με την αναπαραγωγή της μουσικής. Υπεύθυνος νομικός της εταιρείας μας για την περιοχή της Δωδεκανήσου για θέματα δικαιωμάτων της μουσικής είναι ο δικηγόρος Ρόδου κ. Ιωάννης Καραμιχάλης.
Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/15-07-2016/lisi-gia-nomimi-mousiki-stous-epangelmatikous-chorous-apo-radiopro-gr/

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ιστότοπος αυτός δημοσιεύει απόψεις τεκμηριωμένες και οπωσδήποτε όχι επικαλούμενες γεγονότα άγνωστα στον διαχειριστή του, επομένως δε δυνάμει συκοφαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή