Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Κατασχέθηκαν 40 κιλά ρίγανης που συλλέχθηκε παράνομα





Της Βίκυς Βετουλάκη | www.tharrosnews.gr


ΠΗΓΗ : ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

ΓΣχ. Το όρος Δίρφυ της Εύβοιας ήταν η μοναδική  περιοχή όπου είδα πινακίδα απαγορευτική για τη συλλογή τσαγιού… Πριν  ένα τέταρτο αιώνα, έχοντας κάνει διακοπές στην Κέα, έλεγα ότι το νησί έχει τόση ρίγανη ώστε θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όλη τη Βαλκανική ! Όμως η ιστορία  των ασύδοτων επιθέσεων εναντίον των αρωματικών φυτών της ελληνικής υπαίθρου πήρε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμη και κατάσχεση 40 κιλών ρίγανης ! Το μέγεθος μου θύμισε εκείνη τη περίφημη υπόθεση  με το χασίς 2,5 τόνων, που πιάστηκε στον Ισθμό της Κορίνθου προκαλώντας απέραντη θλίψη στα «αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια» κλπ.κλπ. -  κατά το λαϊκό τραγούδι…Εννοείται φυσικά, άλλο η ρίγανη με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, κι άλλο η φούντα…

ΒΙΚΥ ΒΕΤΟΥΛΑΚΗ :Εντατικοί είναι οι έλεγχοι από το Δασαρχείο Καλαμάτας για την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας. Ήδη υποβλήθηκαν δύο  μηνύσεις για παράνομη συλλογή ρίγανης από περιοχή στον Αριστομένη. Οι παραβάτες είχαν συλλέξει, χωρίς άδεια, πάνω από 20 κιλά ρίγανης έκαστος, ποσότητες οι οποίες κατασχέθηκαν από το Δασαρχείο.
Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας η φετινή απόφαση για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές του νομού. Σε αυτή αναφέρονται οι ποσότητες που μπορούν να συλλεχθούν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Έπειτα από αίτηση, δε, εγκρίθηκαν και δόθηκαν φέτος 15 άδειες για συλλογή ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών για εμπορική χρήση.
Τι επιτρέπεται
Σύμφωνα με την απόφαση, για το 2016, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια του Δασαρχείου, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.
Για εμπορική χρήση και μόνο με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.
Η άδεια που εκδίδεται από το Δασαρχείο συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος, σύμφωνα με τον Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Όσοι έχουν λάβει άδεια, καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.
Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια που εκδίδει η υπηρεσία είναι προσωπική και η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.
Τι δεν μπορείτε να μαζέψετε
Με την απόφαση του Δασαρχείου απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES ή περιλαμβάνονται στο ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα και είναι απόλυτης προστασίας (έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα), όπως:
-Τσάι Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek]
-Δίκταμο (Origanum dictamnus L.)
-Λαγορίγανη, ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).
Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή από περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας (περιοχές Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής, εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες και μέχρι της εκπλήρωσης του σκοπού αυτού κ.ά.).
Τέλος, η απόφαση προβλέπει ότι οι καλλιεργητές προστατευόμενων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις, με σκοπό την εμπορία, οφείλουν προ της συλλογής να υποβάλουν στο Δασαρχείο σχετική αίτηση, προκειμένου να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα δασονομικά έγγραφα για τη δικαιολόγηση της νόμιμης απόληψης και διακίνησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου