Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

MEDASSET: Το λαθρεμποριο της θαλασσιας χελωνας ανθιζει στην Αλεξανδρεια της Αιγυπτου






………Τόσο οι καρέττα όσο και οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) πλήττονται από το εμπόριο, αν και οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο το κρέας της πράσινης χελώνας. Οι αλιείς προτιμούν τις μεγαλύτερες σε μέγεθος χελώνες, δηλαδή αυτές που είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και είναι πολυτιμότερες για την ανάκαμψη των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας. Η σπάνια δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) επίσης αποτελεί αντικείμενο εμπορίου, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι αιγυπτιακές αρχές το Μάη του 2015 συλλαμβάνοντας δύο από τους ιχθυοπώλες……

ΟΛΟ το ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ MEDASSET

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε μια νέα έκθεση που παρουσιάζει τα πλήρη ευρήματα της έρευνάς μας σχετικά με το παράνομο εμπόριο θαλάσσιων χελωνών στις ψαραγορές της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
Η έρευνά μας από το Σεπτέμβριο 2014 ως το Μάρτιο 2015 έγινε με τη βοήθεια του εθελοντή Σερίφ Αμπντουλάχ και υπό την επίβλεψη του αντιπροσώπου μας στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Νάντα. Στόχος ήταν να αποκαλύψουμε την κατάσταση του εμπορίου στις ψαραγορές της Αλεξάνδρειας και να καταγράψουμε τις σχετικές απόψεις και αντιλήψεις της τοπικής κοινωνίας.
O Σερίφ, για να παρατηρήσει το εμπόριο, επισκέφθηκε ψαραγορές και καταστήματα καλλιτεχνημάτων, ενώ επίσης εντόπισε περιοχές ή αποθήκες όπου γινόταν το κρυφό εμπόριο χελωνών. Η έρευνά του ήταν δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη, αφού το εμπόριο θαλάσσιας χελώνας αποτελεί παράνομη δραστηριότητα στην Αίγυπτο. Κατέγραψε περιστατικά αιχμαλωσίας, εμπορίου και θανάτωσης χελωνών σε 6 αγορές και 3 διαφορετικές περιοχές της Αλεξάνδρειας.
Επιπλέον, ο Σερίφ πραγματοποίησε συνεντεύξεις στις αγορές με 148 ψαράδες, ιχθυοπώλες και καταναλωτές. Το 90% γνώριζε ότι το είδος είναι απειλούμενο και ότι το εμπόριο και η κατανάλωση του αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τον Αιγυπτιακό νόμο. Παρ’όλα αυτά το 86% δήλωσε ότι έχει καταναλώσει κρέας θαλάσσιας χελώνας, κυρίως λόγω τοπικών παραδόσεων και λανθασμένων αντιλήψεων για θεραπευτικές ιδιότητες.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 60-120% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ερευνών το 1998-1999 και το 2007. Η τελευταία έρευνα το 2007 είχε δείξει ότι το εμπόριο σε κοινή θέα είχε παύσει χάρη στις προσπάθειες του MEDASSET και των αιγυπτιακών φορέων, αν και το κρυφό εμπόριο συνεχιζόταν σε μικρότερη κλίμακα.
Τόσο οι καρέττα όσο και οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) πλήττονται από το εμπόριο, αν και οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο το κρέας της πράσινης χελώνας. Οι αλιείς προτιμούν τις μεγαλύτερες σε μέγεθος χελώνες, δηλαδή αυτές που είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και είναι πολυτιμότερες για την ανάκαμψη των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας. Η σπάνια δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) επίσης αποτελεί αντικείμενο εμπορίου, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι αιγυπτιακές αρχές το Μάη του 2015 συλλαμβάνοντας δύο από τους ιχθυοπώλες.
Οι αλιείς όταν ψαρέψουν τυχαία μια χελώνα είτε τη σφάζουν εν πλω για να καταναλώσουν το κρέας της είτε το πωλούν απευθείας σε πελάτες. Διαφορετικά, πωλούν ζωντανή τη χελώνα στις ιχθυόσκαλες ή στους ιχθυοπώλες. Η έρευνα μας εντόπισε 3 ιχθυοπώλες που ειδικεύονται στο εμπόριο θαλάσσιας χελώνας και τουλάχιστον 36 που τις εμπορεύονται περιστασιακά. Οι ιχθυοπώλες τις κρατούν ζωντανές από 1-30 ημέρες, τοποθετώντας τις ανάποδα έως ότου να σφαγιαστούν. Εντωμεταξύ, οι χελώνες υποφέρουν από εξάντληση, αφυδάτωση, τραυματισμούς ή μολύνσεις.
Επιπλέον, αλιείς και ιχθυοπώλες προμηθεύουν την τοπική αγορά καλλιτεχνημάτων. Παρατηρήσαμε καταστήματα που πουλούσαν καβούκια και ταριχευμένες θαλάσσιες χελώνες ως διακοσμητικά αντικείμενα. Καταγράψαμε καβούκια ακόμα και από ένα κρίσιμα απειλούμενο είδος θαλάσσιας χελώνας (Eretmochelys imbricata) που δεν υπάρχει στη Μεσόγειο αλλά απαντάται στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ιχθυοπώλες και καταστηματάρχες ανέφεραν την πώληση τέτοιων αντικειμένων και σε ξένους τουρίστες, το οποίο παραβιάζει τους κανόνες της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES).
Η έρευνά μας απέδειξε ότι το εμπόριο ανθεί στις ιχθυαγορές της Αλεξάνδρειας, που είναι ίσως ο τελευταίος πυρήνας παράνομης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Επιπλέον, οι συνεντεύξεις μας αποκάλυψαν ότι εξαιτίας του εμπορίου, θανατώνεται το 90% των χελωνών που πιάνονται από τον αλιευτικό στόλο της Αλεξάνδρειας, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ότι ισχύει για άλλους στόλους στη Μεσόγειο που δεν προμηθεύουν μια παράνομη αγορά τεχνουργημάτων και κρέατος χελώνας.
Η ανάσχεση του εμπορίου θα βοηθήσει την ανάκαμψη του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας σε όλη την Μεσόγειο και η έρευνά μας αναδεικνύει την άμεση ανάγκη να αυξηθούν οι δράσεις προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Αίγυπτο.
Στην έκθεσή παρέχουμε χρήσιμες συστάσεις όπως μέτρα επιβολής νόμου, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκστρατείες, περαιτέρω έρευνα και συνεργασία με τους αλιείς, ανάπτυξη τοπικών δεξιοτήτων και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καταθέσαμε την έκθεση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου και προσφέραμε τη συνεργασία μας για να βοηθήσουμε στον τερματισμό του παράνομου εμπορίου θαλάσσιας χελώνας στην Αλεξάνδρεια.
Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με το έργο μας από το 1993 για τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Αίγυπτο.
Σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες στην Αίγυπτο: Λίγες πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) και μερικές Καρέττα καρέττα φωλιάζουν στη βόρεια ακτή του Σινά της Αιγύπτου. Ωστόσο, η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική για τις θαλάσσιες χελώνες που φωλιάζουν σε πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου, καθώς περνούν από τις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου κατά την μετανάστευσή τους ή παραμένουν σε αυτές για να τραφούν ή να περάσουν τους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό τα αιγυπτιακή νερά να είναι ασφαλή για τις θαλάσσιες χελώνες όσον αφορά την αλιεία, τη ρύπανση και άλλες ανθρώπινες απειλές. Ωστόσο, οι θαλάσσιες χελώνες στην Αίγυπτο αντιμετωπίζουν έναν επιπλέον κίνδυνο: το παράνομο εμπόριο, το οποίο είναι γνωστό ότι συμβαίνει στην Αίγυπτο από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η κατανάλωση κρέατος και αίματος της θαλ. χελώνας, που είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στη Μεσόγειο, έχει καταγραφεί στην Αλεξάνδρεια τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970.

Πέντε πράσινες χελώνες σε αποθήκη πίσω την ιχθυαγορά El Medan στην Αλεξάνδρεια.

Ταριχευμένη Καρέττα προς πώληση σε ένα κατάστημα στην περιοχή Anfoushi στην Αλεξάνδρεια.

Προετοιμασία κρέατος χελώνας από ιχθυοπώλη προς πώληση σε πελάτη στην ιχθυαγορά El Medan. Μπροστά στον ιχθυοπώλη, ζωντανές αναποδογυρισμένες θαλ. χελώνες.

Καβούκι θαλ. χελώνας από την Ερυθρά Θάλασσα (Eretmochelys imbricata) προς πώληση σε κατάστημα στην περιοχή Anfoushi στην Αλεξάνδρεια.
Περισσότερες φωτογραφίες στο: www.flickr.com/photos/80147709@N07/albums/72157667690718843


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου