Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αιολικών αποτυχία....

Από τη Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας

Την Παρασκευή, 01/07/2016, στο Δικαστικό Μέγαρο της Σπάρτης, οι κάτοικοι των Κουλεντίων και της Μονεμβάσιας βρέθηκαν απέναντι σε εταιρεία αιολικών συμφερόντων, που προσπαθεί εδώ και 20 χρόνια «ετσιθελικώς» –χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας- να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες πάνω από τα Κουλέντια.  

Στο δικαστήριο που έγινε, και μέσα από την ακροαματική διαδικασία, κατέπεσε όλο το σαθρό κατηγορητήριο κατά των αντιστεκόμενων κατοίκων και αποδομήθηκε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσής τους.

Το χωριό και οι φίλοι του (πολίτες από τα Βάτικα, τη Μονεμβάσια, τη Μάνη και από το σύνολο της Λακωνίας), σαν μια «γροθιά», βρεθήκαμε στη δικαστική αίθουσα και δώσαμε ένα έντιμο και ηθικό αγώνα. 


Ήταν απίστευτη και πρωτόγνωρη η συνοχή, η αλληλεγγύη και το πάθος που επέδειξαν οι Κουλεντιανοί, καθώς και το θάρρος τους απέναντι σε μια εταιρία η οποία έφτασε στο σημείο να ψάχνει τα προφίλ των κατοίκων στο fb (!) προκειμένου να στηρίξει τις εις βάρος τους κατηγορίες.


Αρωγός σ’ αυτήν τη προσπαθεί υπήρξε ο Δήμος Μονεμβασίας, με πρόσθετη παρέμβασή του στη δίκη και με τη φυσική παρουσία του Αντιδημάρχου,  κ. Σταύρου Χριστάκου και των Δημοτικών Σύμβουλων, κκ. Ελένης Αναγνωστοπούλου, Θεοδούλης Σπυριδάκου, Στάθη Βελιώτη, καθώς και πολλών Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Επίσης το ΚΚΕ και η ΛΑΕ τόσο με ανακοινώσεις όσο και με φυσική παρουσία, στήριξαν τη προσπάθεια των κατοίκων.

Από τη συγκεκριμένη δίκη εξήχθησαν πολλά και σημαντικά συμπεράσματα:
1) Ακούστηκε στο δικαστήριο μια καθαρή και κατανοητή αντίθετη θέση όσον αφορά  τις "πράσινες" βΑΠΕ και τη χρησιμότητα τους.
2) Απεδείχθη ότι το ψέμα και η «λάσπη» πάντοτε επιστρέφουν σε όποιον τα πετάει.
3) Φάνηκε καθαρά πως τα αιολικά «πάρκα» θα βρίσκουν πάντοτε απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία της Μονεμβάσιας και δε θα είναι καθόλου εύκολο για οποιαδήποτε εταιρία να μπορέσει να ολοκληρώσει τις "επενδύσεις" της στη περιοχή.
4) Τέλος, ακόμα και σε τούτες τις δύσκολες εποχές της κρίσης και της ανέχειας απεδείχθη πως οι Μονεμβασίτες και οι Κουλεντιανοί και όλοι οι Λάκωνες μπορούν να  λειτουργήσουν κινηματικά και αλληλέγγυα και να αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο.

...Οι δε δικηγόροι της εταιρίας που επί ώρα προσπαθούσαν να εξηγήσουν στο δικαστήριο πόσα εκατομμύρια ζημία θα έχουν από την απώλεια της επένδυσης, «πάγωσαν» όταν ρωτήθηκαν από τον μάρτυρα των διωκόμενων Κουλεντιανών: «άραγε, η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και η βίαιη αλλαγή της ζωής των κατοίκων, πόσο ακριβώς κοστολογούνται, κύριοι;;;".

ΥΓ. Η αφίσα είναι από τη θρυλική ταινία του Τζαίημς Ντήν, "Ο Γίγας". Η ταινία δείχνει την άντληση πετρελαίου σε πεδιάδα του Τέξας, χωρίς τη διαμεσολάβηση Κεντρικού Ηλεκτρικού Δικτύου, με τη χρήση "φτερωτής"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου