Για όσους πάνε γυρεύοντας στο χώρο της Οικολογίας και του Πολιτισμού. Υπό τη διαχείριση του Γιάννη Σχίζα
Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 30 Απριλίου 2025
ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩ.
του Γρηγόρη Κλαδούχου
1. Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Η δημοσίευση του χωροταξικού της Πελοποννήσου (ΦΕΚ 186 Δ) από την κυβέρνηση στις 14 Απριλίου, είναι μια προσαρμογή στις κεντρικές κατευθύνσεις του κράτους, που δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει τις εθνικές και περιφερειακές δυνατότητες. Είναι ένα γραφειοκρατικό κείμενο διεκπεραίωσης, δηλωτικό ενός κράτους εξαρτημένου, δορυφορικού, ενός κράτους πελάτης, συντήρησης της υπανάπτυξης της Ελληνικής υπαίθρου. Επιβεβαιώνει την μονοκεντρικότητα και υπηρετικότητα στην παρασιτική και ευάλωτη Αθήνα.
Αυτό το κράτος δημιουργεί το άλυτο περιφερειακό πρόβλημα, δεν ανταποκρίνεται σε λειτουργίες εσωτερικής ενδογενούς ανάπτυξης και οικονομικοπολιτικής ενσωμάτωσης. Αυτή η εξωκοινωνική αντίληψη συντήρησης της Πελοποννήσου σε μια διαρκή καταστολή, δεν έχει ανάγκη τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τους συμβουλιακούς θεσμούς, την εσωτερική πολιτική αγορά του λόγου. Η περιφερειακή της «εκπροσώπιση» είναι η αποστολή από το συγκεντρωτικό κομματικό και κρατικό μονοπώλιο ισχύος που εξουδετερώνει την τοπική αυτοέκφραση. Η υπανάπτυξη κρίθηκε και στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών θεσμών, όπως τους ονομάζουν, των Δήμων και της Περιφέρειας, με ένα προσωπικό ανεπάρκειας και μεσιτείας.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, χωρίς την νομιμοποιητική βάση αυτοέκφρασης, η περιφέρεια δεν θα μπορέσει να αναπτύξει την ιστορική, πολιτισμική και οικονομική της δυναμική.
Το «ανανεωμένο» χωροταξικό είναι ένα συμφωνητικό ένταξης της Πελοποννήσου στις οικονομικές, κοινωνικές αξιολογήσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού: σε έναν κύκλο που δεν κλείνει, άνισης ανάπτυξης, και ανταλλαγής με φιλοδωρήματα.
Σισσυ Δουτσίου
Πρωτογενής Παραγωγή στην εποχή της παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής
Ο κύκλος του νερού γίνεται πιο ασταθής και ακανόνιστος λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότερη εξάτμιση από θάλασσες, λίμνες και εδάφη.
Αλλαγή στα είδη των βροχοπτώσεων, περιοχές με έντονη υγρασία ξεραίνονται και περιοχές που ήταν ξηρές δέχονται ξαφνικές πλημμύρες.
Λιώσιμο παγετώνων και πάγων, περισσότερο γλυκό νερό καταλήγει στις θάλασσες.
Στην Ελλάδα βιώνουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο συχνές καταιγίδες το φθινόπωρο και πιο έντονες ξηρασίες το καλοκαίρι.
Τα ποτάμια έχουν λιγότερο νερό τον χειμώνα και πλημμύρες την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) επηρεάζεται πλέον έντονα από την κλιματική αλλαγή:
Γεωργία
- Ξηρασίες, μακρύτερες περίοδοι χωρίς βροχές μειώνουν την παραγωγή σε καλλιέργειες όπως σιτάρι, βαμβάκι, ελιές.
- Ακραία καιρικά φαινόμενα, απότομες καταιγίδες, χαλάζι και παγετοί καταστρέφουν σοδειές (π.χ. αμπέλια, φρούτα).
- Οι εποχές μεταβάλλονται, προκαλώντας προβλήματα στον προγραμματισμό σποράς και συγκομιδής.
- Αύξηση παρασίτων και ασθενειών, η ζέστη ευνοεί έντομα και παθογόνους οργανισμούς που καταστρέφουν καλλιέργειες.