Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Λύσεις βασισμένες στην Φύση για ανθεκτικές πόλεις

 

του Κωνσταντίνου Τάτση

        

        Καθώς οι πόλεις και οι πόλεις μας συνεχίζουν να επεκτείνονται και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η ενσωμάτωση των τεσσάρων αρχών της βιώσιμης αστικής αποστράγγισης καθίσταται επιτακτική για την αποτελεσματική και υπεύθυνη διαχείριση του νερού. Καθώς η νομοθεσία της EE αλλάζει τον τρόπο για ένα πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό αστικό περιβάλλον, είναι ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη να έχουμε πλήρη κατανόηση της βιώσιμης αστικής αποχέτευσης ομβρίων υδάτων ως μετατόπιση από την παραδοσιακή προσέγγιση στις μεθόδους γκρι αποχέτευσης, δημιουργώντας έτσι αρμονία σε αυτό που διαφορετικά θα ήταν ενα τσιμεντένιο αβίωτο τέρας .

        Το Φυσικές λύσεις διαχείρισης νερού Sustainable Urban Drainage System (SuDS), που περιστασιακά αναπαρίσταται καθώς η λογική επεξεργασίας αντιγράφει την φυσική ακολουθία μεθοδολογιών  απορροής. Η ιδέα της Φυσικής λύσεις διαχείρισης προωθεί τη διαίρεση της περιοχής που πρόκειται να αποστραγγιστεί σε υπολεκάνες απορροής με διαφορετικά χαρακτηριστικά αποστράγγισης και χρήσεις γης, καθεμία με τη στρατηγική της αποστράγγισης-διήθησης
    Κατά τον διαχωρισμό των λεκανών απορροής σε τμήματα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό επηρεάζει ολόκληρη τη διαχείριση της λεκάνης απορροής και τον υδρολογικό κύκλο.


Έλεγχος πηγών νερού

        Ο έλεγχος των πηγών είναι το θεμέλιο της βιώσιμης αστικής αποστράγγισης, τονίζοντας τη σημασία της διαχείρισης του νερού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή του. Απαιτείται  από τις τοπικές αρχές να υιοθετήσουν βιώσιμα συστήματα αποχέτευσης (SuDS) για όλες τις νέες εξελίξεις. Το SuDS στοχεύει να μιμηθεί τις φυσικές διεργασίες προωθώντας λύσεις βασισμένες στη φύση που επιτρέπουν τη διείσδυση, την διήθηση, την εξασθένηση (μειωση κινητικής ενεργείας)και την αποθήκευση για επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού, μειώνοντας την επιβάρυνση στα παραδοσιακά συστήματα αποχέτευσης και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους πλημμύρας.

Σχεδιασμός  τηςΠεριοχής 

    Η δεύτερη αρχή εστιάζει στο σχεδιασμό αστικών χώρων για την ενσωμάτωση φυσικών χαρακτηριστικών που διευκολύνουν τη βιώσιμη αποστράγγιση. Η νομοθεσία της ΕΕ, ενθαρρύνει τους αιρετούς και τους σχεδιαστές να ενσωματώσουν πράσινες υποδομές, όπως κήπους βροχής, μπλε/πράσινες στέγες και μικρές λίμνες-λάκκους Διήθησης   στα έργα τους. Αυτά τα μέτρα όχι μόνο βελτιώνουν τη διαχείριση των υδάτων αλλά ενισχύουν επίσης τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του αέρα και τη συνολική αστική αισθητική.

The Four Pillars of SuDS



 Παροχέτευση 

Τα αποτελεσματικά συστήματα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή μεταφορά της περίσσειας νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Η νομοθεσία του διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των εταιρειών ύδρευσης  και αποχέτευσης και στη διασφάλιση της σωστής συντήρησης της υποδομής αποχέτευσης. Επιπλέον, οι κανονισμοί κινδύνου πλημμύρας  απαιτούν από τις τοπικές αρχές να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τους κινδύνους πλημμύρας στις περιοχές τους, προωθώντας καλύτερες λύσεις μεταφοράς (δρομολόγηση πλημμύρας & υπέρβαση αποχέτευσης) για την προστασία των κοινοτήτων από πιθανές πλημμύρες.


Ποιότητα νερού

        Η διατήρηση της ποιότητας του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία των οικοσυστημάτων     και  τη   δημόσια ασφάλεια.  Η   Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ    επιβάλλουν αυστηρά πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων στα επιφανειακά ύδατα. Τα αειφόρα αστικά συστήματα αποχέτευσης συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του νερού φιλτράροντας τους ρύπους   και  προάγοντας  τις  φυσικές  διαδικασίες  επεξεργασίας, ωφελώντας τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία.

        Η   βιώσιμη  αστική  αποχέτευση  ομβρίων  υδάτων   δεν  είναι  πλέον ε πιλογή,  αλλά αναγκαιότητα   για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων και πόλεων στην χωρα μας . Καθώς  έχουμε διερευνήσει τις τέσσερις αρχές της βιώσιμης αστικής αποχέτευσης και την ευθυγράμμισή  τους   με  τη  νομοθεσία  γίνεται   προφανές  ότι  η υιοθέτηση αυτών των αρχών είναι απαραίτητη για την αρμονία στη τσιμεντένια ζούγκλα. Ενσωματώνοντας μέτρα ελέγχου πηγών, σχεδιασμού τοποθεσίας, μεταφοράς και ποιότητας του νερού, μπορούμε να μετριάσουμε  τους   κινδύνους   πλημμύρας,   να   ενισχύσουμε   τη   βιοποικιλότητα  και να προωθήσουμε   ένα  πιο  βιώσιμο  μέλλον   για  τα αστικά  τοπία. Ας εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι  οι  πόλεις  και  οι πόλεις  μας  θα ανθίσουν  ως  ανθεκτικά περιβάλλοντα με  γνώμονα  το  νερό  που  ευδοκιμούν  ενόψει  των  προκλήσεων   της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, μπορούμε να πετύχουμε αρμονία στη πόλη του μέλλοντος.

Μια   απλή   επισκόπηση και γλωσσάρι της αστικής παροχετευσης ομβρίων μεσω Διήθησης  έχει διατυπωθεί από την GreenBlue Urban.  Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για  την  παροχή SuDS, μερικές βασικές σκέψεις μπορείτε να βρείτε εδώ.


Τάτσης Κωνσταντίνος 

ΜcS Γεωπόνος 

kt@topiodomi.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου