Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σταυρίνα Λαμπαδάρη : Αντάμα φτερουγίζουνε, χαίρονται την αγάπηΕικονογράφηση: Αθηνά Μαρία Μιχοπούλου


Επτά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους μας ταξιδεύουν στο μαγικό, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και πραγματοποιήσιμα υπό έναν και μόνον όρο: την απόδοση του δικαίου, την νίκη του καλού, τον θρίαμβο του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.
Λεύτερη θέλει η ψυχή, στο Φως να γαληνέψει
να λουλουδίσει, να χαρεί στο δίκιο στην αλήθεια
Ερωτεύεται του παραμυθιού ο λόγος με τον στίχο της ελληνικής μας παράδοσης, τον δεκαπεντασύλλαβο. Ερωτεύεται και παιχνιδίζει το παραμύθι με την ποίηση και απλώνεται ο νους στο όνειρο και φωτίζεται η ψυχή με χρώματα και εικόνες.
Το δίχως άλλο, μόνον ετούτο αποζητούν οι άνθρωποι στη Γης ολάκερη:
«… να χαίρονται, καρδούλα μου, παρέα την αγάπη
να φτερουγίζουν λεύτερα, χιονάτα γλαροπούλια
στα βράχια, στ’ άπατα νερά και στις κρυφές σπηλίτσες»Βιογραφικό σημείωμα
Η Σταυρίνα Λαμπαδάρη γεννήθηκε στον Βόλο. Έχει μελετήσει μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, παιδαγωγικά στην Πάτρα και γαλλική λογοτεχνία στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός της δημοτικής εκπαίδευσης. Από το έτος 2007 έως το έτος 2012 δίδαξε την ελληνική γλώσσα στη Ναντ, την Αβινιόν και το Μονπελιέ της Γαλλίας.
Τον Νοέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Τα εκ βαθέων διυλισθέντα, από τις εκδόσεις Εριφύλη – Ιδεόγραμμα.
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2007 η δεύτερη ποιητική της συλλογή με χαϊκού, υπό τον τίτλο Άρρητον Κάλλος.
Τον Οκτώβριο του 2010 ο εκδοτικός οίκος Athena Press, στο Λονδίνο, εξέδωσε το έργο της I Love Myself, I Love Life, το οποίο αποτελεί μετάφραση του βιβλίου Μια καινούρια μέρα αρχίζει, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το έτος 2013, από τις Εκδόσεις Κοντύλι.
Τον Φεβρουάριο του 2012 εκδόθηκε στη Γαλλία η δίγλωσση ποιητική της συλλογή La Lumière tamisée de l’être, η οποία περιλαμβάνει ποιήματα στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, μεταφρασμένα από τον Γάλλο λογοτέχνη Georges Meunier.
Τους τελευταίους μήνες, κάθε Κυριακή, η Σταυρίνα Λαμπαδάρη μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό σκέψεις αγάπης, από την σταθερή στήλη στην Εφημερίδα Θεσσαλία, υπό τον τίτλο Μια καινούρια μέρα αρχίζει.
Αντάμα φτερουγίζουνε, χαίρονται την αγάπη είναι ο τίτλος του καινούριου της βιβλίου, από τις Εκδόσεις Κοντύλι (Δεκέμβριος 2016), το οποίο περιλαμβάνει επτά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, στα οποία ο λόγος παντρεύεται με τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και κοσμείται από τα έργα της ζωγράφου Αθηνάς Μαρίας Μιχοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου