Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ένας «καλλιτέχνης» από τα παλιά…
Της Ειρήνης Θεοδοσίου
Πήγα στην έκθεση του καινούριου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και να ο ιδιόρρυθμος κ. Fabre, o γνωστός μας παραιτηθείς Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, που είχε κατηγορηθεί μαζικά από πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις για την «έμπνευσή» του με τις... ιπτάμενες γάτες στο δημαρχείο της Αμβέρσας (http://www.toratora.gr/225461-2-jan-fabre-o-neos-diefthintis-tou-festival-athinon-ehei-katigorithei-gia-kakopoiisi-gaton/). Αυτήν τη φορά εκθέτει αυτό το καταπράσινο φόρεμα, φτιαγμένο από σκαθάρια πλεγμένα με κοτετσόσυρμα. Υπέθεσα ότι ήταν ψεύτικα (άλλωστε ο αγγλικός τίτλος δικαιολογούσε αυτήν την υπόθεση σε άσχετους σαν και μένα) και ρώτησα εκεί. Η κυρία που απάντησε μίλησε αόριστα για συλλογή και έτσι έστειλα μήνυμα (στο προωθώ μαζί με την πρώτη ακαριαία, ευγενική και ανυποψίαστη απάντηση, γιατί δεύτερη δεν υπήρξε).
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ….

Έναν όχι και τόσο τιμητικό τίτλο έχει καταγράψει στο βιογραφικό του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Jan Fabre . Ο ιδιόρρυθμος Βέλγος καλλιτέχνης είχε κατηγορηθεί μαζικά από πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις για την «έμπνευσή» του με τις... ιπτάμενες γάτες στο δημαρχείο της Αμβέρσας.
Τουλάχιστον 20.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν στη δημοτική αρχή για κακοποίηση ζώων, όταν ο Fabre δημιούργησε ένα δρώμενο στα σκαλιά του δημαρχείου με γάτες που τις πετούσαν άνθρωποι στον αέρα και «προσγειώνονταν» σε έναν λαστιχένιο διάδρομο. Ακόμη και στο βίντεο είναι εμφανείς οι κραυγές τρόμου και απελπισίας των συμπαθών αιλουροειδών, που σίγουρα θα απορούσαν για τη μεταχείρισή τους από τους ανθρώπους - πόσω μάλλον εάν μάθαιναν ότι... συμμετείχαν σε μια «επίδειξη» τέχνης.
Η οργή κατά του Jan Fabre ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δέχθηκε επιθέσεις επτά φορές ενώ έκανε τζόκινγκ στο πάρκο της πόλης, ενώ αναγκαζόταν - όπως ο ίδιος ομολόγησε - να κοιμάται σε διαφορετικό μέρος κάθε νύχτα, υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Στο παρελθόν, άλλωστε, ο Φλαμανδός έχει προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις με τις εμπνεύσεις του, όπως όταν αποφάσισε να ζωγραφίσει με αίμα, ενώ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του έκαιγε χαρτονομίσματα και μετονόμασε - σε ηλικία 19 ετών - το δρόμο που έμενε με δική του πρωτοβουλία σε « οδό Jan Fabre ».
Η συγκεκριμένη παράσταση προκάλεσε και την παρέμβαση της Διεθνούς Εταιρείας για την Προστασία των Ζώων, ωστόσο ο ίδιος παρέμεινε αμετανόητος: «Λυπάμαι που οι γάτες προσγειώθηκαν ανώμαλα στο έδαφος. Ζητώ συγγνώμη από όσους αγαπούν τις γάτες. Δεν είχα πρόθεση να τις τραυματίσω. Είναι όλες καλά. Η παράσταση, όμως, είναι αισθησιακή και ενθουσιώδης!», δήλωσε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
ΥΓ Οικολογείν
Άκου τι είπε ο αυνανιστής : Αισθησιακή !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου