Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Δημήτρη Μπούσμπουρα : Λίμνη Πολυφύτου: Φυσικό περιβάλλον, βιοποικιλότητα, ορνιθοπανίδα.Έκδοση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε ύστερα από φράγμα στον Αλιάκμονα και παρουσιάζει  έντονη αυξομείωση της στάθμης της, συναρτήσει της άντλησης υδάτων. Η πανίδα προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες του χώρου, ενώ νέα είδη εποίκισαν  την περιοχή. Οι φερτές ύλες του Αλιάκμονα σχημάτισαν στην αρχή της λίμνης ένα εσωτερικό Δέλτα. Όταν η στάθμη είναι χαμηλά οι φερτές ύλες αποκαλύπτονται και στα λασποτόπια συγκεντρώνονται παρυδάτια πουλιά. Τα ράμφη και τα πόδια τους είναι προσαρμοσμένα γι αυτές ακριβώς τις περιοχές. Εμφανίστηκαν κι άλλα ενδιαιτήματα στα ρηχά νερά (υγρά λιβάδια) αλλά και στα βαθιά, κατάλληλα για  τη μόνιμη ή την προσωρινή διαβίωση πολλών ειδών πτηνών. 
Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί  131 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αργυροπελεκάνοι (περισσότεροι από 100 σε μόνιμη βάση), ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί,  χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι κλπ. Μερικά από τα είδη αυτά είναι σπάνια ή και απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή  αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο ακόμη και ειδών των υφάλμυρων περιοχών όπως το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και η αβοκέτα. Κατά τον Μπούσμπουρα, η λίμνη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ).
Ο Οδηγός ορνιθοπανίδας υπάρχει  σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα  www.ecokoz.gr καιΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου