Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 30.12.2022

Tο Σεπτέμβρη  είχαμε το κίνημα των γυναικών στο Ιράν. Ήταν ένα θαρραλέο κίνημα, που ξεκίνησε από τον θάνατο μιας νεαρής Κούρδισσας η οποία παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες του Ισλάμ,  υποστηρίχθηκε από τον ντόπιο πληθυσμό  καθώς και από τη  Διεθνή Κοινή γνώμη.


Το Φεμινιστικό κίνημα του Ιράν  άφησε  βαθιά ίχνη,  μέχρι στιγμής είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών , ακόμη όμως έφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση για την μετατροπή της κάλυψης του προσώπου από τις γυναίκες  σε μη υποχρεωτική.

 Και εκεί που πιστεύαμε πως φτάνουμε σε μια κορύφωση αυτού του   κινήματος, έχουμε εξελίξεις «πισωγυρισματικού» τύπου  στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν  εξέδωσαν εντολή με την οποία απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται για εθνικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις ,

μάλιστα δε  απειλούν τις οργανώσεις αυτές με ανάκληση  αδειών  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η συγκεκριμένη  ρύθμιση  επακολουθεί την απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στο πανεπιστήμιο , καθώς και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από γυναίκες .

Η ΕΕ δεν διατρέχει κάποια εξέχουσα φάση,  τα απανωτά σκάνδαλα  απειλούν τη συνοχή της, μάλιστα δε  η στάση  της στο Ρωσοουκρανικό  «λάκκο των λεόντων»  είναι ένας  πρόσθετος πονοκέφαλος . Και όμως,  ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε  : «Η ΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της με αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες προστίθενται στους προηγούμενους περιορισμούς που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη δυνατότητα και το δικαίωμα των γυναικών να εργαστούν, να λάβουν εκπαίδευση και συνιστούν σαφή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μαζί ισοδυναμούν με τη διαγραφή των γυναικών από τη δημόσια ζωή» 

 

Εν τω μεταξύ η  Αμερική με την  εγκατάλειψη του  Αφγανιστάν μετά 20 χρόνια, δίνει ένα επί πλέον έρεισμα στη πολιτική των  Ταλιμπάν . . Η Cheney, κόρη πρώην  Αμερικανού υπουργού εξωτερικών,  έγραψε  :  «… δεν φροντίζεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ με το να αφήνεις πίσω σου Αμερικανούς πολίτες στο έδαφος του εχθρού, προδίδοντας τους συμμάχους και κάνοντας ακόμη πιο ισχυρούς τους εχθρούς. Αυτό δεν λέγεται 'τερματίζω τον πόλεμο. Λέγεται 'χάνω τον πόλεμο'.

Ο αγώνας για την αυτοδιάθεση των γυναικών έχει οπωσδήποτε  πισωγυρίσματα . Σ’ αυτό τον αγώνα αναμένονται   να πρωτοστατήσουν όχι οποιεσδήποτε     κυβερνήσεις και λαοί αλλά εκείνοι που είναι υπεράνω υποψίας για επεμβάσεις και  εκμετάλλευση .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου