Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Λόφος Στρέφη - πρεμούρα Δήμου

 Στις 27 Δεκεμβρίου εκδικάζεται το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για επανέναρξη των εργασιών ανάπλασης στο λόφο Στρέφη

Τη βιασύνη του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών στον λόφο Στρέφη στηλιτεύει, η Ανοιχτή Πόλη αναφορικά με την επικείμενη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αιτηθεί κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων, στις 27 Δεκεμβρίου.


Δύο βδομάδες μετά την προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου, που δικαιώνει τους κατοίκους, δίνοντας εντολή για παύση των εργασιών έως τις 2/3/23 όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Prodea, ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε αιφνιδιαστικά μέσα στις γιορτές αίτημα για αναστολή της εν λόγω απόφασης.

«Η όλη ιστορία Δήμου Αθηναίων - Prodea - λόφου Στρέφη γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη τη σχέση με τους/τις κατοίκους και την διαβούλευση» τονίζει η Ανοιχτή Πόλη επισημαίνοντας ότι η «ανάπλαση» του λόφου Στρέφη προωθήθηκε εξαρχής χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η γνώμη της δημοτικής κοινότητας, παραβιάζοντας κάθε ουσιαστική αρχή διαφάνειας, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις για δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τους όρους και τις επιλογές που επέβαλε η “δωρήτρια” εταιρεία.

Παράλληλα, η ίδια δημοτική παράταξη υπενθυμίζει ότι η εν λόγω «ανάπλαση» συνάντησε όχι μόνο την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις επίσημες δημόσιες αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων.

«Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει άμεσα στις μεθοδεύσεις για τον λόφο Στρέφη, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες, για πραγματικά ανοιχτούς δημόσιους χώρους και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας του αστικού πρασίνου» τονίζεται καταληκτικά στην ίδια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης

«Μέσα στις γιορτές φαίνεται ότι θα παιχτεί το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea για την “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη. Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση για αναστολή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αιτηθεί κάτοικοι της περιοχής, ο δήμαρχος έσπευσε ταχύτατα (σε φανερή αντίθεση με την ταχύτητα που κινούνται έργα ουσίας για την πόλη) και καλεί τους κατοίκους στο δικαστήριο εν μέσω των γιορτών στις 27.12 (!). Στόχος να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή του προηγούμενου δικαστηρίου για διακοπή των εργασιών.

Η όλη ιστορία Δήμου Αθηναίων – Prodea – λόφου Στρέφη γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη τη σχέση με τους/τις κατοίκους και την διαβούλευση. Η “ανάπλαση” του λόφου Στρέφη είναι ένα έργο που προωθήθηκε εξαρχής χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η γνώμη της δημοτικής κοινότητας, παραβιάζοντας κάθε ουσιαστική αρχή διαφάνειας, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις για δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με τους όρους και τις επιλογές που επέβαλε η “δωρήτρια” εταιρεία. Συνάντησε όχι μόνο την αντίδραση των περιοίκων, αλλά και τις επίσημες δημόσιες αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων και άλλων.

Είναι μια παρέμβαση που δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής απέναντι σε αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και που πραγματικά χρειάζονται ο λόφος Στρέφη και άλλοι εγκαταλειμμένοι σήμερα (με ευθύνη της δημοτικής αρχής) χώροι πρασίνου: διαρκή φροντίδα και συντήρηση, ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών πρασίνου, διαβούλευση με τους καθημερινούς χρήστες κατοίκους και όχι αμφίβολες, επιβεβλημένες άνωθεν “αναπλάσεις” βιτρίνας.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει άμεσα στις μεθοδεύσεις για τον λόφο Στρέφη, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες, για πραγματικά ανοιχτούς δημόσιους χώρους και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών φροντίδας του αστικού πρασίνου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου