Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Μία νέα πραγματικότητα για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας.

 

 

Η δουλειά της ΕΛΛΕΤ και της κοινωνίας των πολιτών για τα ύψη στου Μακρυγιάννη

αποφέρει καρπούς για όλη την Αθήνα.

 

1 Δεκεμβρίου 2022

 

Μετά τις εμβληματικές νίκες της ΕΛΛΕΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) (αρ. 2102/2019, 2103/2019, 705/2020 και 706/2020) και τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, (αρ. 2026/2022 και 2028/2022) για τους Αμπελοκήπους) έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας.

 

Η διαχρονική απροθυμία του ΥΠΕΝ -παρά την σαφή και πλούσια Νομολογία του ΣτΕ- να προστατεύσει με σαφή τρόπο την πόλη και τους πολίτες αποστέλλοντας εγκύκλιο στην Πολεοδομία Αθηνών για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας, δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου καθώς εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια και από την άλλη εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος.

 

H πόλη της Αθήνας, παρουσιάζει ήδη υψηλή οικιστική πυκνότητα. Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων λαμβάνοντας την απόφαση εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος του 1955 για μετριασμό της δόμησης η οποία επιβαρύνει ενεργειακά το Λεκανοπέδιο, φορτίζει την κυκλοφορία, ξεπερνά την φέρουσα ικανότητα των υποδομών. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη και προκαλούν επιδείνωση των συνθηκών ηλιασμού και αερισμού των κτιρίων διαφοροποιώντας ταυτόχρονα την μορφολογία του αστικού ιστού της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες δόμησης βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας από το ΥΠΕΝ σχετικές οδηγίες, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος να εκδώσουν άδειες νομικά διάτρητες.

Ο αγώνας της ΕΛΛΕΤ σχετικά με καθορισμό ήπιων όρων δόμησης και χρήσεων γης και την προστασία της κατοικίας σε όλη την Αθήνα συνεχίζεται, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις του Υπερτουρισμού.

 

Ο καθορισμός της φέρουσας ικανότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΝ, η προστασία της κατοικίας, η επαναλειτουργία του Γραφείου Πλάκας, διευρυμένου ως «Γραφείο Ιστορικού Κέντρου» ανήκουν στις άμεσες επιδιώξεις μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου