Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, Στο σπίτι των ονείρων

 


Κυκλοφορεί από σήμερα
το καινούργιο βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, Στο σπίτι των ονείρων
(μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου).

 

 

ISBN: 978-618-5267-66-7 

Σελ.: 368
Σχήμα: 12x20 εκ.
Τιμή: 17,70€

 


 

Αν το χρειάζεσαι, 
τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα.


Το Σπίτι των Ονείρων είναι η παθιασμένη ερωτική ιστορία, η κοινή ζωή, η πνευματική και σωματική σύνδεση δύο γυναικών, που σταδιακά μετατρέπεται σε φυλακή και σε εφιάλτη. Η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο αφηγείται την κακοποιητική σχέση που βίωσε, από την ενθουσιώδη αρχή της μέχρι το επώδυνο τέλος της, προσπαθώντας να κατανοήσει αυτό που της συμβαίνει και αναζητώντας μια έξοδο διαφυγής. Περιγράφει την τρυφερότητα και την ένταση, τις αυταπάτες και το ψέμα, την αίσθηση της μοναδικότητας και της κοινοτοπίας, συνδέοντας το προσωπικό της βίωμα με το παραμύθι, τη λογοτεχνία, την κουήρ θεωρία και την ποπ κουλτούρα. Μετατρέποντας κάθε κεφάλαιο αυτής της ιστορίας σε άσκηση ύφους, με μια γλώσσα που παραμένει πάντα βαθιά συναισθηματική, η Ματσάδο ανατρέπει τις αντιλήψεις μας για το τι είναι και τι μπορεί να κάνει η αυτοβιογραφία. 

 

 

 

Το Σπίτι των Ονείρων, παγκόσμιο μπεστ-σέλλερ από την ημέρα της κυκλοφορίας του, περιλαμβάνεται στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2019 των: The New Yorker, TIME Magazine, New York Times, NPR, Publishers Weekly, BookPage, Vulture, Autostraddle, LitHub, Vogue, Kirkus, Entertainment Weekly, Harper’s Bazaar, The Atlantic, Paris Review, Vogue, Washington Post, A.V. Club
                                                
«Ένα καινοτόμο βιβλίο που σου κόβει την ανάσα. Η γραφή της Ματσάδο με τη θέρμη της και τον απόλυτο έλεγχο του τόνου, διακρινόταν εξαρχής για την ευαισθησία της. Αλλά το Σπίτι των ονείρων είναι ένα έργο με βαθιά αυτοσυνείδηση –είναι δηλαδή ένα πραγματικά στοιχειωμένο σπίτι– ακριβώς επειδή η εξομολόγηση στρέφεται διαρκώς κριτικά εναντίον του εαυτού της. Όπως και στα διηγήματά της η Ματσάδο υποβάλλει τον σύγχρονο κόσμο στη λογική του ονείρου.»
– Katy Waldman, New Yorker

«Η γυναίκα γίνεται ένα με το σπίτι –και τη βλέπουμε να βιώνει το ίδιο της το σώμα ως ένα στοιχειωμένο σπίτι, έναν τόπο ξαφνικού, ανεξήγητου τρόμου. Αυτό είναι το ιδιοφυές και χαρισματικό βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο.»
– Parul Sehgal, The New York Times

 

 

 


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΩΣ ΣΟΔΟΜΑ


Όπως η γυναίκα του Λωτ, έτσι κι εσύ κοίταξες πίσω· κι όπως η γυναίκα του Λωτ, έτσι κι εσύ έγινες στήλη άλατος· αλλά αντίθετα με τη γυναίκα του Λωτ, ο Θεός σου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και σ’ έκανε ξανά άνθρωπο με σάρκα και οστά· μετά, όμως, ξανακοίταξες πίσω και ξανάγινες στήλη άλατος και μετά ο Θεός σε λυπήθηκε, σου έδωσε και τρίτη ευκαι­ρία, μα εσύ πάλι τα ίδια, και ξανά, προχώρησες τρεκλίζοντας από λάθος σε λάθος κι από συγχώρεση σε συγχώρεση. Τη μια στιγμή είσαι ακίνητη και την άλλη τραντάζεσαι σαν μαριονέτα, τα άκρα σου τινάζονται και το σώμα σου παραπατά στις λάσπες, και μετά είσαι πάλι σκληρή σαν κορμός δέντρου με μια στρώση σκόνης, και μετά σφαδάζεις ξανά στο δρόμο και βρέχει φωτιά πίσω σου. Δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα που να μοιάζει τόσο με καρτούν – από πλάσμα ζωντανό να γίνεται άψυχο πέτρωμα και μέταλλο, και αντιστρόφως.

 

 

Η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (Carmen Maria Machado) γεννήθηκε το 1986 στην Αλλεντάουν της Πενσυλβάνια. Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της, το Her Body and Other Parties, έφτασε στη μικρή λίστα για το National Book Award και απέσπασε πολλά και σημαντικά βραβεία. Το 2018 οι New York Times συμπεριέλαβαν το Her Body and Other Parties στα μέλη της «Νέας Πρωτοπορίας», ως ένα από τα «15 αξιοσημείωτα βιβλία γυναικών που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε και γράφουμε τη λογοτεχνία του 21ου αιώνα». Δοκίμια, διηγήματα και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί στο New Yorker, τους New York Times, τo Granta, το Tin House, το VQR και αλλού. Το δεύτερο βιβλίο της, το Σπίτι των Ονείρων, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το Folio prize το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου