Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

 

Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι μόνο

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με άλλα λόγια, τις κατηγορίες των προδόρπιων και των επιδόρπιων κρασιών, αντίστοιχα, δηλαδή αυτών που συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν και μετά από ένα καλό φαγητό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 2η χρονιά, φέτος στις 11 Δεκεμβρίου και ώρες 11:30-20:00, στην ολοκαίνουργια και υψηλής μινιμαλιστικής αισθητικής αίθουσα «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών.

Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών.

Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Όσον αφορά τα γλυκά κρασιά, όπου η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.

Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ» είναι διττός:

Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και

  1. Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.

Η «Αφρός & Νέκταρ», εκτός από τα κρασιά Ελλήνων οινοπαραγωγών και εισαγωγέων οίνων στην Ελλάδα, φέτος φιλοξενεί σε ειδικό σταντ τα ελληνικά γλυκά κρασιά που βραβεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles. Σε άλλο σταντ παρουσιάζονται ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν προσφάτως στον ίδιο διαγωνισμό, που είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους του κόσμου. Ο δε πρόεδρός του, Baudouin Havaux, θα βρεθεί στην Ελλάδα ειδικά για την «Αφρός & Νέκταρ» για να μιλήσει για τις επιτυχίες που σημειώνουν τα ελληνικά γλυκά κρασιά στο εν λόγω διαγωνισμό, τον οποίο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.

Μεγάλα Κόκκινα κρασιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου