Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ «Ο ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ»

 


Δύο μονόπρακτα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα

σε μία ενιαία παράσταση

 

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου

 

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 η παράσταση θα παρουσιαστεί στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας 

 

στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

 


Οι παραστάσεις συνεχίζονται

 

Πολυχώρος Vault

(Μελενίκου 26, Αθήνα)

 

και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

 


Η παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που συνεχίζει την πορεία της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Πολυχώρο Vault, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου για μία ειδική παράσταση στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας. 

 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας με πρωτοβουλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επιστημονική υπεύθυνη η Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη. 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει με τις κινηματογραφικές βραδιές στον κήπο των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας και συνεχίζονται με την παράσταση των μονοπράκτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

 


Η κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη αναφέρει τα εξής: «Τα δύο αυτά έργα, με το χιούμορ, την ειρωνεία και τη σαρκαστική διάθεση που ενέχουν, μπορεί να οδηγήσουν τους έγκλειστους να κατανοήσουν με ευχάριστο τρόπο τους μηχανισμούς της κοινωνίας και να καταλήξουν σε μία αυτοκριτική.

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, μόνος του, με τη δυναμική της έκφρασής του δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου έστω και σε συνθήκες εγκλεισμού».

 

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Νάξου, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης», με την υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μονόλογος «Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ», έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά, το 1957 και είναι ελεύθερη διασκευή από το  διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ: «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ». Ένα κείμενο απρόβλεπτο, εντελώς διαφορετικού ύφους και περιεχομένου, το οποίο αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ανήσυχο και διαρκώς εξελισσόμενο και πειραματικό πνεύμα του πολυσχιδούς συγγραφέα μας.

Ο Γουόλτερ Μίττυ, έχει βρει έναν τρόπο να δραπετεύει από την ανούσια, μονότονη και βαρετή καθημερινότητά του, με το να γίνεται ο ήρωας των ονειροπολήσεών του. Η πραγματικότητα με τη φαντασία εμπλέκονται και δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνίδι.

Ο Πανηγυρικός είναι μια πικρή κωμωδία. Ο Δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης την περίοδο της δικτατορίας, διορισμένος και όχι εκλεγμένος, την ημέρα που θεωρούσε ως τη σημαντικότερη της ζωής του, οδηγείται σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ο ευερέθιστος χαρακτήρας του και οι ενοχές του τον οδηγούν στην κατάρρευση και τη γελοιοποίησή του. 

Ένα έργο, που αν και αφορά σε μια συγκεκριμένη εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας, παραμένει τραγικά επίκαιρο όπως και το σύνολο του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Με βαθιά σαρκαστικό και δηκτικό τρόπο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, δημιουργεί άλλον ένα μοναδικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας τις διαχρονικές ελληνικές παθογένειες, με σαρκασμό, χιούμορ και ανατροπές. 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα: 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες. 

Και σ’ αυτά τα δυο μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα.

Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του, μπροστά στους επίσημους καλεσμένους του. Δυο χαρακτήρες αδύναμοι, που ο ένας γίνεται ο σημαντικός ήρωας που αποκτά εξουσία και σημαντικούς ρόλους με την ονειροπόληση και ο άλλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία, την οποία επεδίωξε, απέκτησε και που τόσο επιθυμούσε και επιθυμεί. 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στην εισαγωγή του τετράπτυχου: «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» αναφέρει: 

«…Για το συγγραφέα οι ώρες της πιο απρόσβλητης ελευθερίας του είναι όταν αποτραβιέται να γράψει. Έχει τότε τη χαρά κάποιου που ξαναγυρίζει σε φίλους που περιμένουν για να συνεχιστεί ένα αρχινισμένο συναρπαστικό παιχνίδι. Αλλά ένα παιχνίδι που ενώ γεννήθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση της ζωής στο δρόμο, στην πλατεία, στο αντικρινό σπίτι, έχει το παραπανιστό χάρισμα να παρατηρεί τα «πραγματικά» πρότυπά του και να στοχάζεται….»

(Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, ΘΕΑΤΡΟ Τόμος Γ’)

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Κερολάρη

Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας


Ερμηνεύει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου


Παραγωγή: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ - ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

 

Δείτε το trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=gC7w6xjGp04
 

 

Πολυχώρος VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ.: 213 0356472 

κιν: 6945993870

email: vaulttheatre.gr@gmail.com

          vaultvotanikos@gmail.com

          

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου