Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Πλάκα 1974-2022: επιτυχίες και πισωγυρίσματα. Η ΕΛΛΕΤ τιμά τον Στέφανο Μάνο


 

Η  ΕΛΛΕΤ τιμά τον Στέφανο Μάνο και συνεχίζει τον αγώνα της

για την Πλάκα, εμβληματική περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

 

9 Δεκεμβρίου 2022

 

«Μπόλικη δόση πολιτικής βούλησης απαιτείται για να γίνει κάτι σημαντικό, ολιστικό» τόνισε ο Στέφανος Μάν ος, τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, «Πλάκα 1974-2022: επιτυχίες και πισωγυρίσματα» που πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στο ιστορικό κτήριο της εταιρείας. «Χρειάζεται να βρεθεί ένα πολιτικό πρόσωπο που να έχει την βούληση να κάνει τα πράγματα που οραματίζεται χωρίς να φοβάται τις αντιδράσεις που θα προκληθούν», συνέχισε ο Σ. Μάνος, Υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος την περίοδο 1980-81 θυμίζοντας τις τρομερές, όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις στη διάρκεια της δικής του δράσης και εξαίροντας την δουλειά των Δ. Ζήβα, Γ. Μιχαήλ και άλλων.

 

Η εκδήλωση είχε διπλό στόχο: να τιμήσει αφ’ ενός τον Στέφανο Μάνο, πρωτεργάτη της διάσωσης της Πλάκας και αρωγό της δουλειάς της ΕΛΛΕΤ και να παρουσιάσει αφ’ ετέρου τα σημερινά, έντονα προβλήματα, αναζητώντας λύσεις σε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

 

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά, με ένα σύντομο χρονικό του αγώνα της περιόδου 1980, καταλήγοντας:

«Με τα ευεργετικά μέτρα του Μάνου, που συνέχισαν ο Τρίτσης και η Μελίνα, η Πλάκα ξανακατοικήθηκε. Δυστυχώς από το τέλος του 90 άρχισε η σταδιακή υποβάθμιση με το κλείσιμο του Γραφείου Πλάκας. Σήμερα κινδυνεύει ξανά η κατοικία, από τον θόρυβο με τα παράνομα εξωτερικά μεγάφωνα που πολλαπλασιάζονται, τα Airbnb, τον Υπερτουρισμό που πλήττει πρωτίστως την Πλάκα. Αλλά νομίζω, ελπίζω, πιστεύω ότι και πάλι όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, Δήμος, επιστήμονες και Κοινωνία των Πολιτών, μπορούμε  να παρέμβουμε ευεργετικά, ώστε να ξαναζήσει πραγματικά η Πλάκα και τα πολλά  εγκαταλελειμμένα κτήρια να ξαναπάρουν ζωή».

 

Ο Γιάννης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, ανέπτυξε εκτενώς κατά την ομιλία του, την ιστορική αναδρομή του αγώνα της Πλάκας από το ’73 κι έπειτα, ο οποίος οδήγησε σε δημοσίευση σχετικών προεδρικών διαταγμάτων για την προστασία της - την σημαντικότερη πολεοδομική παρέμβαση στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. 

 

Η Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, αναφέρθηκε στις παλιές μελέτες για την προστασία της Πλάκας που ξεκίνησαν το ’73 και στο πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν, τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου της τουριστικής ανάπτυξης,  ώστε να μην εκδιώκει την κατοικία στην ιστορική αυτή γειτονιά της Αθήνας.

 

Ο Γιώργος Ζαφειρίου, πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων Πλάκας για την ΕΛΛΕΤ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Πλάκας τα οποία απομακρύνουν τους κατοίκους της, αποτρέποντας παράλληλα νέους από το να εγκατασταθούν:  ηχορύπανση, τήρηση των χρήσεων γης, κυκλοφοριακό, καμινάδες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και παράνομη λειτουργία τους σε ταράτσες.

 

Ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο Ε.Μ.Π., έκανε λόγο για το κυκλοφοριακό ζήτημα προτείνοντας σχεδιασμούς και τεχνικές που εφαρμόζονται σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και με τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Πλάκας.

 

Ο Δημήτρης Μέλισσας, καθηγητής στο Ε.Μ.Π., δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Πολεοδομίας, Δίκαιο Χωροταξίας και Δίκαιο Περιβάλλοντος, και κάτοικος Πλάκας, υπογράμμισε την αξία της γειτονιάς που απειλείται από την βραχυχρόνια μίσθωσης του Airbnb, αναλύοντας το φαινόμενο αυτό υπό το πρίσμα του νομοθετικού πλαισίου.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

 

Στη συνέχεια, κάτοικοι της Πλάκας έθεσαν σειρά θεμάτων στα οποία απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κ. Μπακογιάννης, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων στον Στέφανο Μάνο άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις για τον εκκωφαντικό θόρυβο των ΚΥE και την παράνομη χρήση ταρατσών. Στο αίτημα των κατοίκων για την επανίδρυση του Γραφείου Πλάκας, δεσμεύθηκε για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Πλάκας που θα ελέγχει τα σχετικά θέματα και θα αποτελείται από στελέχη του Δήμου, του ΥΠΕΝ, και της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου