Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Βιοποικιλότητα ή θάνατος

 



του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 10.12.22

Με συνθήματα αυτού του τύπου  πιστεύω ότι θα θελήσουν να «εκσιτάρουν» το ευρύ κοινό οι βαθυπράσινοι παραγωγοί φόβων : Τώρα, το αν μακροχρονίως   έχουν έτσι τα πράγματα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η Παγκόσμια σύνοδος  για τη βιοποικιλότητα που ξεκίνησε  στις 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα, θα φέρει  200 περίπου αντιπροσωπείες από κράτη και άλλους οργανισμούς στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η Σύνοδος , που πραγματοποιείται  μετά από   καθυστέρηση λόγω της  πανδημίας, είδε το αρχικό κείμενό της να «διαμεσολαβείται» από 900  περίπου παρεμβάσεις, που ζητούσαν  «εξαιρέσεις» από διάφορες χώρες. Η Σάντρα Ντιάζ, επικεφαλής μιας  ομάδας επιστημόνων, δήλωσε γι αυτή την άστοχη  διαμεσολάβηση : «ένα ισχυρό, ακριβές, φιλόδοξο κείμενο δεν εξασφαλίζει από μόνο του επιτυχή εφαρμογή, αλλά ένα αδύναμο, ασαφές, ξεδοντιασμένο κείμενο σχεδόν εγγυάται την αποτυχία».

Εν τω μεταξύ η ανθρωπότητα ζει τα προβλήματά της και αφήνει δυστυχώς τη βιοποικιλότητα κατά μέρος. Οι δρόμοι στα βουνά, οι ανεμογεννήτριες, η αχαλίνωτη ρύπανση των θαλασσών, η δόμηση εκτός σχεδίου,οι πυρκαγιές, η αποδάσωση του Αμαζονίου, συγκλίνουν προς τη κατεύθυνση ενός κόσμου με λιγότερη και φτωχότερη φύση. Η ανθρωπότητα επίσης ζει την κατάσταση ενός πολέμου τοπικού που δεν αποκλείεται να γενικευθεί σε παγκόσμιο, όπως έγινε με τους Α και  Β Παγκόσμιους πολέμους. Ακόμη η χώρα μας ζει υπό την απειλή μιας γειτονικής χώρας, που κάθε λίγο και λιγάκι ξαμολάει την αεροπορία και το στρατό της σε επιχειρήσεις εναντίον διαφόρων χωρών – που προς το παρόν  βρίσκονται (ευτυχώς) στα ανατολικά της. Ένας παλιός και αρκούντως κωμικός  αθλητικογράφος  έλεγε , για μια ομάδα που ανήκε στη Β Εθνική, ότι «εμφανίστηκε ο τάδε παράγων και έκανε  στους παίχτες κάτι 5χιλιαρίνες ενέσεις» – εννοώντας ότι μοίρασε στους παίχτες κάτι 5χίλιαρα δραχμών : Έτσι  και μείς  τη βγάζουμε  προς το παρόν με κάτι ραφαλίνες ενέσεις – δηλαδή αεροπλάνα Rafal-  ενώ το  Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία τριών φρεγατών Mπελάρα .

Όλα αυτά  οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι μέχρι νεωτέρας  μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε όσα μια ζωή τα είχαμε ως διατηρητέα, αλλά άντε να πεις   στο ευρύ κοινό ότι μαζί  με όλα  αυτά πρέπει να υπάρχει και να αναπτυχθεί η βιοποικιλότητα. «Και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι», που έλεγε ο Απόστολος Παύλος

 * Η φωτογραφία προέρχεται από άγνωστο στο διαδίκτυο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου