Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

"Οικολογικός κήπος" το Κτήμα ΚαρέλλαΣε πρότυπο εδώδιμο, οικολογικό κήπο «αειφόρου καλλιέργειας» αναβαθμίζεται ο λαχανόκηπος στο «Κτήμα Καρέλλα», έκτασης 1.500 τ.μ., εστιάζοντας στο κοινωνικό όφελος των πολιτών και στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού.

Η νέα φιλοσοφία που διέπει τον «πρότυπο εδώδιμο κήπο» στοχεύει βασικά στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, μέσω της παραγωγής προϊόντων για την κάλυψη μέρους των διατροφικών αναγκών τους, συμβάλλοντας παράλληλα με τη συμμετοχική διαδικασία στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησής τους. [Εν όψει, κήπος στο Μόντρεαλ, μόνο για αισθητικές χρήσεις...]
Επιπλέον στόχος της νέας φιλοσοφίας είναι η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας του Δήμου, μέσω θεματικών συναντήσεων και εστιασμένων περιβαλλοντικών εκδηλώσεων.
Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση, η κατασκευή και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του δημοτικού κήπου θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της Japan Tobacco International, η οποία συνεισφέρει στη δημιουργία ενός πρότυπου δημοτικού εδώδιμου κήπου στον Δήμο Αμαρουσίου, με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes, που θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης
Το σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της JTI κα Πέγκυ Δόριζα, στο Δημαρχείο, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε: «Πρόκειται για μία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που ευνοεί τη διάδραση μεταξύ των πολιτών και στην οποία συνυπάρχουν η αισθητική με τη χρησιμότητα και τη λειτουργικότητα του χώρου. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να φέρουμε τον πολίτη κοντά στη φύση μέσα στον αστικό ιστό. Έναν ωραίο χώρο περίπατου, όπου ο καθένας θα μπορεί να έλθει κοντά στη φύση, στις τεχνικές της φύτευσης και της καλλιέργειας.
Ιδιαίτερα η νεολαία της πόλης μας θα μπορέσει να αντιληφθεί την αξία της επαφής και της δημιουργίας στη φύση, αλλά και τις παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας προϊόντων που καθημερινά όλοι καταναλώνουμε» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Από την πλευρά της η κα Δόριζα υπογράμμισε: «Με ιδιαίτερη χαρά επισφραγίσαμε σήμερα τη συνεργασία της JTI με τον Δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία ενός πρότυπου εδώδιμου, οικολογικού Κήπου «αειφόρου καλλιέργειας». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με κοινωνικές, αλλά και περιβαλλοντικές διαστάσεις, που συνδυάζει την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του αστικού ιστού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φιλοδοξούμε πως το έργο αυτό θα λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες ανάλογες δράσεις, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου παραδείγματος».
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η Communications Manager της JTI κα Μάη Σαμούρκα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ecoscapes Δρ. Αντώνης Σκορδίλης και ο Γεωπόνος της Ecoscapes κ. Νίκος Κάσσης. Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου συμμετείχαν οι υπεύθυνοι των κοινωνικών υπηρεσιών και οι γεωπόνοι που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα.
Σύντομα, ο Δήμος Αμαρουσίου θα προσκαλέσει τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιθυμούν να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην καλλιέργεια προϊόντων που θα καταναλώσουν στο νοικοκυριό τους να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


Γιώργος Καφρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου