Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΟΡΕΙΝΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ


ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ






Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ώρα 10.30
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ
Σίνα & Δαφνομήλη – Αθήνα – Τηλέφωνο: 2103647715






ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΑΣ
-----------------------------

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας ιδρύθηκε το 1986 από γυναίκες της Καστριώτισσας που αγαπούν το χωριό και την παράδοση, με σκοπό την προστασία του φυσικού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της Καστριώτισσας και τη διάσωση και περισυλλογή, όπως και τη διάδοση και διαφύλαξη κάθε γλωσσολογικού, λαογραφικού και καλλιτεχνικού στοιχείου του χωριού.

v  Δημιούργησε πολιτιστικό κέντρο στην Καστριώτισσα με δανειστική βιβλιοθήκη.

v  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης με ποιμενικά, αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσεως και λαϊκής τέχνης, υφαντά, κεντήματα, παληές φωτογραφίες και το κυριότερο 12 αυθεντικής φορεσιές της Στερεάς Ελλάδας.

v  Μέλημά του ήταν, είναι κα θα είναι να διατηρήσει τις παραδόσεις που είναι υφασμένες με τις πατροπαράδοτες ηθικές και κοινωνικές αρχές των ανθρώπων του χωριού και τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

v  Έτσι ίδρυσε πριν 20 χρόνια χορευτικό συγκρότημα από νέους και νέες της Ρούμελης με το οποίο έχει λάβει μέρος σε εκπομπές της ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και στον ΑΝΤ1 και σε εκδηλώσεις επί σειρά ετών του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και άλλων Ρουμελιώτικων σωματείων.

v  Έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πλήθος πολιτιστικών και μεγάλων λαογραφικών εκδηλώσεων με παραδοσιακά δρώμενα, όπως: «Ρουμελιώτικος γάμος», «ξεμπουλτσίσματα», «Παραδοσιακές φορεσιές της Στερεάς Ελλάδας», «Έθιμα και χοροί της Άνοιξης σ΄όλη την Ελλάδα, «Αλησμόνητες Πατρίδες», «Χοροί και τραγούδια της ξενητιάς», «Χοροί και τραγούδια της Κύπρου», αφιερώματα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας,  τηλεοπτική εκπομπή «Κυριακή στο χωριό - Χριστούγεννα στην Καστριώτισσα», και άλλα.

v  Συνέδρια, Ημερίδες και ειδικές εκδηλώσεις, «Μέρες βουνού - μέρες υγείας», «Γυναίκα και υγεία», «Ανάδειξη της Πουρνάρας ως μνημείο της φύσης και της ιστορίας», «Ημερίδα λαογραφίας».

v  Εκδίδει την εφημερίδα «Η Καστριώτισσα», μέσον επικοινωνίας μεταξύ Καστριωτών με πλούσια πνευματική και λαογραφική ύλη.

Και όλ΄ αυτά με βαθειά την αίσθηση του χρέους και του ιερού καθήκοντος να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες μας και την παράδοσή μας και να την παραδώσουμε ανόθευτη στις επόμενες γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου