Κι όμως, κάποιοι «πείθουν» τις
κότες να γεννάνε όλες τις εποχές, μόνο με τη κατάλληλη
διατροφή! Το μυστικό είναι να μπορεί κάποιος να κάνει ένα μείγμα από διάφορους
σπόρους πχ Καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, λίγο κριθάρι, λίγη βρώμη, πίτουρο,
μπούκουβο, λίγη μαρμαρόσκονη για ασβέστιο κλπ. Η σόγια είναι
δημητριακό με τεράστια ποσότητα σε πρωτεΐνες, αλλά δεν κάνει τόσο νόστιμα τα
αυγά. Για να αποδώσει το κοτέτσι το μέγιστο σε αυγά, δεν αρκεί οι κότες να
είναι ελεύθερες. Οι παλιοί πάντα διατηρούσαν ένα μικρό μποστανάκι με λαχανικά,
περιφραγμένο κοντά στις κότες, και τάιζαν με φύλλα και κλαδιά που κλάδευαν όλες
τις εποχές του χρόνου. Τα φύλλα της πιπεριάς, της κολοκυθιάς, του βλίτου, της
αγγουριάς, της μελιτζάνας, της ντοματιάς τα πετσκόβουν οι κότες και αυξάνουν
την αυγοπαραγωγή. Ως αντάλλαγμα στα φυτά ρίξτε κοπριά από τις κότες και θα
αναπληρώνουν τα χαμένα πολύ γρήγορα. Οι κότες
λατρεύουν να σκάβουν το φρεσκοσκαμμένο έδαφος,
βρίσκουν θρεπτικότατα σκουλήκια που τα τρώνε και τις βοηθάνε πολύ να
συμπληρώσουν τη διατροφή τους. Επίσης ρίξτε σε μια γωνιά και λίγη στάχτη, για
να κάνουν το αμμόλουτρο τους οι κότες και να απαλλάσσονται από παράσιτα του
δέρματος. Η στάχτη σκοτώνει τις ψείρες και άλλα ακάρεα στο δέρμα. ellinikeskotes.blogspot.gr, 16/9/2016.
ΠΗΓΗ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
AGRONEA 77
Φωτο Σ. Μελετζή
Φωτο Σ. Μελετζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου