Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Γάμοι φασαριόζοι....



Τον ωραιότερο γάμο στη ζωή μου έχω "παρακολουθήσει" στη Λευκωσία, και "αφορούσε" την κόρη αγαπητού φίλου και συναγωνιστή Κώστα Παπασταύρου...Είχα μάλιστα γράψει και μια "κριτική γάμου" (όπως λένε κριτική θεάτρου, κινηματογράφου κλπ.) για να δηλώσω την ποιότητα και την αισθητική της τελετής...
Πριν λίγο καιρό όμως ,  με αφορμή το  θάνατο του   Σάββα Παύλου , καταχωρούσαμε κάποια  γραφόμενά του για τους γάμους;
«ο  Σάββας Παύλου (1951-2016) Κύπριος Πατριώτης και Λόγιος που χάσαμε πρόσφατα …επιτίθεται   ενάντια στις συμβατικότητες και στη χρησιμοποίηση  του πεδίου των τελετουργιών  για σκοπούς αλλότριους, κάποτε «κοσμικούς» και κάποτε «μικροπολιτικούς». Σε ένα κείμενό του υπό τον τίτλο «Η κηδεία μου»,  ξεκινάει πρώτα από την κριτική της μοντέρνας γαμήλιας τελετής, που έχει  μετατρέψει την εκκλησία «σε ένα στούντιο φωτογράφησης και βιντεογράφησης». Και συνεχίζει : «Η λειτουργία, οι ύμνοι, οι ψάλτες, ο παπάς, εκμηδενίζονται και εξαφανίζονται, υπάρχουν μόνον οι φωτογράφοι και οι βιντεογράφοι. Δίνουν εντολές και κανονίζουν πως θα εξελιχθεί η τελετή, που θα σταθούν και πως θα κινηθούν οι νεόνυμφοι, δίνουν διαταγές ακόμη και στον ιερέα πως θα δράσει και θα πορευτεί».
http://oikologein.blogspot.gr/2016/04/blog-post_12.html

Ε λοιπόν, σήμερα ο Παύλου θα έφριττε εις την νιοστή δύναμη ενώπιον ενός περιστατικού,  που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην  περιοχή του Σταυρού Μύθης στην Πάφο,  σύμφωνα με καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκεί  ένας ιερέας εξοργίστηκε με τον κουμπάρο του γαμπρού, ο οποίος  κτύπησε ελαφρά τον γαμπρό στην πλάτη κατά  το έθιμο,  οπότε και πέταξε το ευαγγέλιο.
Στη συνέχεια  επιτέθηκε στον κουμπάρο,  τον κτύπησε και  έφυγε.
Δείτε αυτούσιο ένα σχόλιο για το συμβάν :

Εξήντα ,τόσο χρονών , νόμιζα ότι τα είχα δεί όλα στη ζωή μου. Όμως αυτό που έζησα σήμερα ,σε συγγενικό μου γάμο ,δεν έχει ξαναγίνει.Όταν ο νεαρός ιερέας έψαλε το ΗΣΑΙΑ ΧΟΡΕΥΕ, ο μικρός αδελφός του γαμπρούς ,τηρώντας το έθιμο κτύπησε ελαφρά τον γαμπρό-αδελφό του στή πλάτη. Αμέσως ο ιερέας ,σε έξαλλη κατάσταση πέταξε χάμω το ευαγγέλιο και σαν μαινόμενος ταύρος ,έτρεξε 3-4 μέτρα και με τα δύο του χέρια άρχισε να γρονθοκοπά τόν άτυχο κουμπάρο.Όλοι σολαριστήκαμε και είπαμε να δώσουμε τόπο στην οργή ,να τελέψει το μυστήριο.Όμως ο πελλο-παπάς ,δίχως να τελειώσει το γάμο εγκατέλειψε την εκκλησία ,ξερογυρίζοντας τα λάστιχα ,του διπλοκάμπινού του.
Δυστυχώς δεν τον προλάβαμε να τον ...πληρώσουμε.
Ο θεός να τον γιατρέψει ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου