Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Aπαγόρευση της χρήσης 4 βοτάνων από την ΕΕ !

Από το  http://greekfood.tv/ μαθαίνουμε για την απαγόρευση της χρήσης του βαλσαμόχορτου, του κιστού, της Ινούλας, ακόμη και των φύλλων ελιάς (!!!!!!) που προ ετών είχαν τεθεί υπό δημόσια συζήτηση για την πιθανή αντικαρκινική τους δράση….
Δεν είναι η πρώτη φορά που  κύκλοι της ΕΕ επιχειρούν να βάλουν χέρι σε φυτικές-μη χημικές ουσίες,  με μακρόχρονη παράδοση στη ζωή των λαών. Σχετικά δυο δημοσιεύματα της ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ

Η είδηση της απαγόρευσης  από το greekfood

"Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας
ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:


- Κιστός (Cistus Ladanifera)
- Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)

- Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)

- Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)

και κάποια ακόμα.

Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο 
http://ec.europa.eu/…/nov…/catalogue/search/public/index.cfm. Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο απλά!!!

                      
  Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)

                              
 Κίστος - Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus

                                  
Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)

                                    
 Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa


Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί"!

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα μου για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες (σήμερα) ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

Επομένως, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα!

Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου