Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ο Le Corbusier και η Μοντέρνα ΣαντορίνηEmbarassed
H εκδήλωση «Μοντέρνα Σαντορίνη» οργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με τη στήριξη του Δήμου Θήρας. (27 Ιουνίου 2016)
Με την προβολή της ταινίας «Ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη» ολοκληρώνεται στην Αθήνα η δέσμη εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» που ξεκίνησε το Φθινόπωρο 2015 με την πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Στο πρόσωπό του Le Corbusier εκφράστηκε ιδανικά η νεωτερικότητα του εικοστού αιώνα, με όλες τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις της. Η σχέση του με την Ελλάδα -και ιδιαίτερα το Αιγαίο και την Σαντορίνη- ήταν μια σχέση μαγείας και μαθητείας, με διαρκείς και αμοιβαίες ανταλλαγές.

Σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου έχουν καταγράψει και επεξεργαστεί με οπτικοακουστικά μέσα το εγγενές μοντέρνο στη θηραϊκή αρχιτεκτονική, τις επιρροές της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στο έργο του Le Corbusier, την επιστροφή του μοντέρνου κινήματος στη Σαντορίνη μετά τους σεισμούς (1956-60) και τη σύγχρονη αλλοίωση της θηραϊκής αρχιτεκτονικής. Οι σπουδαστές συμμετείχαν σε ένα εντατικό εργαστήριο στη Σαντορίνη από 25-28 Φεβρουαρίου 2016, με θέμα «ο Le Corbusier και η Μοντέρνα Σαντορίνη», συνεχίζοντας μια πρώτη επίσκεψη τον Οκτώβριο 2015 στην οποία μελέτησαν και κατέγραψαν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της παραδοσιακής θηραϊκής αρχιτεκτονικής στους οικισμούς της Οίας, Φοινικιάς, Φηρών, Μεσαριάς, Πύργου και Εμπορείου στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτιρίων και Συνόλων».
Η ταινία-σημειωματάριο μαθήματος βρίσκεται σε διάλογο με το φιλμ του Moholy-Nagy, το οποίο αφηγείται το ταξίδι από τη Μασσαλία στον Πειραιά και τις Κυκλάδες αμέσως μετά το 4ο CIAM στην Αθήνα τον Αύγουστο 1933.

H εκδήλωση «Μοντέρνα Σαντορίνη» οργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με τη στήριξη του Δήμου Θήρας. Τον σχεδιασμό και συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, Ρίβα Λάββα Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κώστας Τσιαμπάος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ μαζί με την Έλενα Κωνσταντινίδου, Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, και τη Μαρούλα Μπαχαρίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ.

Συνεργασία: Ανδρέας Βακαλιός, Βίκυ Μπέτσου ΑΣΚΤ, Σταύρος Κορωναίος
Συνδιοργάνωση: ΒIOS

Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Θήρας, της Εστίας του Πύργου, των ξενοδοχείων ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ, CASA FLORINA, MELTEMI SUITES, LOIZOS, VOREINA, LILIUM, KALMA HOTEL, PELICAN HOTEL, των εταιριών BLUE LINE SANTORINI, NST TRAVEL και του ΚΤΕΛ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

Τη δέσμη εκδηλώσεων και για τον Le Corbusier στηρίζουν το Ίδρυμα Le Corbusier, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, η Ελβετική Πρεσβεία, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, το Ελληνικό Docomomo και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.


Τόπος : BIOS Cinematheque, Πειραιώς 84, Γκάζι
Ημερομηνία : Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, ώρα 20.00

ΠΗΓΗ : GREEKARCHITECTS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου