Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

“Πάγωμα” αιολικών πάρκων εντός του Δικτύου Natura 2000


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «‘Πάγωμα’ αιολικών πάρκων εντός του Δικτύου Natura 2000», κατέθεσε τη Δευτέρα (11/01) ο βουλευτής του ΜέΡΑ25Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Αρσένης κάνει ειδική αναφορά σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία «στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km² και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο.

»Η έρευνα κατέδειξε έξι βουνά της Ελλάδας, τα οποία μέχρι σήμερα είναι αδιατάρακτα και υφίστανται λιγότερες ανθρωπογενείς πιέσεις, καθώς είναι ελεύθερα από δρόμους και άλλες τεχνητές επιφάνειες. Συγκεκριμένα, οι πολύ μεγάλες ΠΑΔ (>50 km²) εντοπίζονται στα Λευκά όρη της Κρήτης, την Τύμφη και το Σμόλικα της Πίνδου, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, και το όρος Σάος της Σαμοθράκης».

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, στις 22/12/2020 κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής του, ο τέως υφυπουργός κ. Οικονόμου δήλωσε: “θεωρώ αυτό το εργαλείο .. εξαιρετικά χρήσιμο και θα το χρησιμοποιήσουμε και στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια όχι μόνο των ΑΠΕ αλλά και των υπολοίπων”. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι «οι αιτήσεις που γίνονται ή που θα γίνουν στο μέλλον σε αυτές τις περιοχές (Natura 2000) για εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα κριθούνε στο πλαίσιο των πορισμάτων αυτών των μελετών (Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών)».

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να απαντήσει εάν:

  1. Δεσμεύεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και να ανακηρύξει τις 6 προαναφερόμενες ορεινές περιοχές ως περιοχές που δεν θα επιτρέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων; Δεσμεύεται να ενσωματώσει τις ΠΑΔ ως περιοχές ελεύθερες από δρόμους τόσο στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και στο νέο χωροταξικό σχεδίασμά για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που καλεί για 10% αυστηρή προστασία του εδάφους της ΕΕ;
  2. Δεσμεύεται να σταματήσει την αδειοδότηση και κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έως ότου ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας;
  3. ΠΗΓΗ  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου