Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ 32% ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,

 

  · 

 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τον Αύγουστο του 2019 δημοσιεύτηκε μια σημαντική επιστημονική έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ίσπρα της Ιταλίας, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Βουδαπέστη. Στην έρευνα έχει υπολογιστεί το ποσοστό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να καλύψουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων κάθε χώρας της Ε.Ε., συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες (χωροταξικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, κλιματικούς, διαθέσιμες στέγες κ.ο.κ.).

Για την Ελλάδα υπολογίστηκε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε 17.090 GWh ετησίως μόνο από φωτοβολταϊκά στις στέγες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,8%).

Πέρα από τα προφανή οφέλη που θα είχε μια τέτοια ενεργειακή πολιτική για το περιβάλλον, εφόσον θα αποφεύγονταν έργα σε αδιατάρακτες περιοχές της άγριας φύσης, μεγάλο θα ήταν το οικονομικό όφελος και για όλους τους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, πόσο μάλλον εάν η πολιτεία παρείχε σχετικές επιδοτήσεις ή άλλες διευκολύνσεις.

Αντί όμως να γίνεται αυτό, η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει στα όρια της χρεωκοπίας 40.000 ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών (δείτε εδώ: https://www.b2green.gr/.../se-kindyno-chreokopias-echoun...), ενώ παράλληλα διευκολύνει με κάθε τρόπο (εγγυημένες υψηλές τιμές, κατά προτεραιότητα πώληση του ρεύματος κ.α.) τις φαραωνικές επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, με μοναδικό κερδισμένο τους ενεργειακούς/κατασκευαστικούς κολοσσούς και μεγάλο χαμένο το περιβάλλον.

Οι καταναλωτές, από την άλλη, οδηγούνται σε ενεργειακή φτώχεια, καθώς η κερδοσκοπία των "μεγάλων παικτών" κάνει τις τιμές του ρεύματος να καλπάζουν και μετατρέπει την ενέργεια σε είδος πολυτελείας.

Σύλλογος Φωτοβολταικών στέγης



 

Δείτε την επιστημονική έρευνα εδώ: https://www.sciencedirect.com/.../pii/S1364032119305179

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου