Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


 

  

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 16.1.21

 

Αλκυονίδες λέγονται  οι μέρες του Γενάρη  που έχουν λιακάδα και θυμίζουν την επερχόμενη άνοιξη  . Πήραν το όνομά τους από το ψαροπούλι «Αλκυόνα» που συμβολίζει τη γαλήνη   από την εποχή του Αριστοτέλη – ο οποίος την αναφέρει  στις περί ζώων ιστορίες. Πολλοί μύθοι  σχετίζονται  με την Αλκυόνα, γι αυτό ίσως έχει συνοδεύσει στις «πτήσεις»  τους κάποιους κορυφαίους  της λογοτεχνίας:  «Αφότου της αλκυόνας πιά η φτερούγα – έδωσε απόκριση   στο φως με φως, και σώπασε, το φως ακόμη μένει – στο ακίνητο σημείο του κόσμου που κινείται» - λέει ο Έλιοτ στα «Τέσσερα κουαρτέτα».

 

Οι αλκυονίδες μέρες είναι γνωστές σαν διάλειμμα μέσα στο χειμώνα, αλλά ο χειμώνας  υποχωρεί. Ο Δεκέμβρης ήταν  από τους θερμότερους μήνες ! Το παράδοξο είναι ότι τα  εμπειρικά  δεδομένα  σειράς μετρήσεων από επιστήμονες, αμφισβητούνται από διάφορους «περίεργους» κινηματίες.  Υπήρξαν κάμποσοι – όχι πολλοί - που υποστήριξαν ότι το «φαινόμενο του Θερμοκηπίου» ήταν σικέ, άλλοι που υποστήριξαν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και μη ανθρωπογενές  . Επίσης υπήρξαν άλλοι που υποστήριξαν ότι οι α/γ δεν παράγουν από μόνες τους ρεύμα, αλλά χρειάζονται τη συμβολή θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Ο κύριος  Μητσοτάκης διάλεξε τον Νοέμβρη του 2019 για να πάει  στην Όχη της Καρύστου   και να εγκαινιάσει τις νέες ανεμογεννήτριες -  όμως προτίμησε να πάει εκεί με ελικόπτερο αποφεύγοντας τους δυσαρεστημένους που είχαν αποκλείσει τη πόλη. Τον ακολουθούσαν ατμοπλοϊκώς όλοι οι παράγοντες  της πολιτικής του – εκ των οποίων εγώ συνάντησα ένα παλιό γνώριμο της «Νέας Οικολογίας». Ο άνθρωπος είχε αποξενωθεί  από τα παλιά επιχειρήματά μας κατά της οδοποιίας σε ορεινούς χώρους  και αδιαφορούσε πλήρως για το τσαλάκωμα του τοπίου …Ήταν τόσο  «πράσινος» όσο   η WWF,  η Greenpeace και οι Πράσινοι που πρόσκεινται στους Πράσινους της Γερμανίας – οι οποίοι , παρά τη δεύτερη θέση στο εκλογικό σκηνικό, αντιμετωπίζουν την βίαιη αντίδραση διαφόρων  οικολογικών οργανώσεων…

Με τα επιχειρήματα των «περίεργων» κινηματιών  δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς – όμως αξίζει να θυμίσει για πολλοστή φορά στους υπεύθυνους  ότι η Ελλάδα έχει 16.000 χιλιόμετρα ακτών οι οποίες πολλαπλασιασμένες με τον αριθμό των 6 ή 12 μιλίων μας κάνει ένα μέγεθος φανταστικό ! Οι παράκτιες και οι επιθαλάσσιες ανεμογεννήτριες  στοιχίζουν  περισσότερο , αλλά μπορούν χωρίς κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος να καλύψουν τα ελλείμματα της ενεργειακής πολιτικής…

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι τόσο απλό να προτείνετε το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής για άλλη μία βάρβαρη βιομηχανική δραστηριότητα. Και αν υποθέσουμε ότι η πρόθεση είναι καλή (τα σχετικά με το φιλικά προς το περιβάλλον των ΑΠΕ) όμως ξεχνάτε ότι σε μία χώρα και από ένα σύστημα (πολιτικών, μίντια αλλά και οικολογούντων) που δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον ολιστικά και με πρώτη προϋπόθεση τον σεβασμό του και την περιορισμένη επ΄ αυτού επίδραση εκ μέρους μας, κάθε νέα πράξη μας, πολύ περισσότερο μάλιστα τέτοιας κλίμακας, μόνο κακό και προβλήματα θα γεννήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιμένω στους αριθμούς - μόνο ο πολλαπλασιασμός των 6 μιλίων Χ 16000 ακτών (90000 τετρ. μίλια) μας κάνει ένα μέγεθος ικανό να φιλοξενήσει χιλιάδες τέτοιων" βάρβαρων βιομηχανικών δραστηριοτήτων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή