Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Σε μεγάλο ζήτημα αναδεικνύεται τελικά η διαχείριση του πρασίνου στη Λαμία*

 

του Στέφανου Σταμέλλου

 

Δεν υπάρχει γειτονιά στη Λαμία που να μην έχει πρόβλημα με την κοπή δέντρων, λες και αποφασίστηκε η επικήρυξή τους.  Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια πίεση προς τη Δημοτική Αρχή από μεμονωμένους συμπολίτες μας για να κοπούν, είτε γιατί εμποδίζουν στα στενά πεζοδρόμια, είτε γιατί οι ρίζες σηκώνουν τις πλάκες πεζοδρομίου και δημιουργούν πρόβλημα στα υπόγεια δίκτυα, είτε γιατί προκαλούν αλλεργία, είτε γιατί πέφτουν οι πευκοβελόνες στη βεράντα, είτε γιατί εμποδίζουν τη θέα, είτε γιατί τα φύλλα τους και οι καρποί τους βρωμίζουν τις αυλές, είτε γιατί κλείνουν θέσεις στάθμευσης, είτε γιατί τα κυπαρίσσια θυμίζουν νεκροταφείο, είτε γιατί τα κλαδιά τους είναι επικίνδυνα, είτε γιατί μαζεύουν πουλιά που λερώνουν, είτε γιατί δημιουργούν πρόβλημα στα καλώδια της ΔΕΗ.

 

Όμως η περιβαλλοντική, οικονομική και υγειονομική αξία μιας γειτονιάς εξαρτάται απόλυτα από το πράσινο που έχει, ανεξάρτητα αν το συνειδητοποιούν αυτό οι συμπολίτες μας.

Μάλιστα, στην περίοδο που διανύουμε, αυτή της κλιματικής κρίσης, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η παρουσία των δέντρων είναι βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής και επιβίωσης. Όλοι αναγνωρίζουν ότι κάνουν πιο ήπιες τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το χειμώνα, ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τη ρύπανση, μειώνουν τους θορύβους και επηρεάζουν την ψυχική υγεία των κατοίκων. Δεν είναι λοιπόν στοιχείο απλής αισθητικής διακόσμησης, όπως λένε ορισμένοι. Η παρουσία τους πρέπει να αυξάνεται και όχι να μειώνεται. Όχι δηλαδή αυτό που ζούμε στη Λαμία τα τελευταία χρόνια, με τις σημαντικές απώλειες δέντρων σε κάθε γειτονιά.

 

Για να μεταφέρουμε και κάτι από το ρεπορτάζ:  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 τμ ανά κάτοικο.  Έχουμε άραγε αναρωτηθεί πόσο πράσινο αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της Λαμίας; Ελάχιστο∙ και σίγουρα πολύ λιγότερο από την πρόβλεψη του Π.Ο.Υ. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται ξεκάθαρα ότι υποτιμά, σε μεγάλο βαθμό, το σημαντικό αυτό στοιχείο και Θεωρεί πιο σημαντικό να ικανοποιεί τους πολίτες, που ζητάνε να κόψουν τα δέντρα, γιατί τους ενοχλούν! Αντί να υποτάσσεται στην πίεση αυτή, θα πρέπει να αντισταθεί και να περιορίσει στο ελάχιστον την κοπή των δέντρων, που αντικειμενικά χρειάζονται τουλάχιστον σαράντα χρόνια για να αντικατασταθούν.

 

Μια ανθρώπινη πόλη χρειάζεται πεζοδρόμια και δέντρα. Τι θέλουν; Να ερημώσουν οι γειτονιές από δέντρα, για να φτιάξουν περισσότερο τσιμέντο και άσφαλτο, πλατείες «αλώνια» για τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ, ή να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια και να φυτέψουν περισσότερα δέντρα; Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να εκπονήσει, όπως το έχουμε πει πολλές φορές, μια ολοκληρωμένη μακρόχρονη Μελέτη Διαχείρισης Πρασίνου, με ένα σύγχρονο Κανονισμό, σε διαβούλευση με τους δημότες, στα πλαίσια της «ΧΑΡΤΑΣ» αρχών συμβίωσης μεταξύ των κατοίκων της πόλης, για να την κατανοήσουν, να την αποδεχθούν και να την εφαρμόσουν.

 

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα πάντα είναι θέμα ενημέρωσης και επικοινωνίας, σωστά οργανωμένης και με σωστά επιχειρήματα. Και ότι  τα δέντρα μέσα στην πόλη, στους δρόμους και στις γειτονιές, δεν είναι πολυτέλεια και ομορφιά. Είναι βασικό στοιχείο επιβίωσης!

 

Λαμία, Γενάρης 2021

 

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

 

* Γράφτηκε με αφορμή την καταγγελία για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να κόψει τα κυπαρίσσια στην οδό Πιπίνου. Ας το ξανασκεφθούν…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου