Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Διαδικτυακή εκδήλωση Η κοινωνία των ΗΠΑ σε αναταραχή. Τι περιμένουμε από τις εκλογές;

 

 Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς

 Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, 6.00 μ.μ. 

 

  

 

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η θητεία Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου : ο τρόπος που επέλεξε να αντιμετωπίσει τις σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας του covid19, η πυροδότηση και αξιοποίηση των πιο ακραίων, ρατσιστικών, ανορθολογικών, εθνικιστικών, θρησκόληπτων φωνών και δυνάμεων της αμερικανικής κοινωνίας, η περαιτέρω ένταση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, του αυταρχισμού και της καταστολής, η διαρκής ασάφεια για τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική, εντείνοντας τη ρευστότητα στο διεθνές τοπίο, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της πολιτικής του.

Αυτό όμως που έχει κυρίως σημασία είναι οι βαθύτερες διεργασίες που συντελούνται αυτή τη στιγμή  στην αμερικανική κοινωνία. Η υποψηφιότητα Μπάιντεν φαίνεται πως έχει κατακτήσει μία δυναμική εναντίωσης στην παραμονή του Τραμπ στην προεδρία χωρίς όμως να κομίζει κάτι καινούργιο και μάλλον συσκοτίζει παρά αποκαλύπτει αυτές τις διεργασίες. Η μαζική κοινωνική κινητοποίηση που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ επανέφερε τα θέματα της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού, αλλά και της ουσιαστικής ισότητας στο προσκήνιο. Το κίνημα Black lives matter από κίνημα διαμαρτυρίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων φαίνεται να μετασχηματίζει τη δράση του θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης των θεσμών και των δομών στις ΗΠΑ. Πώς διαμορφώνει τη στρατηγική του και πώς ανασυντάσσεται το αμερικανικό κατεστημένο; Ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές αναπτύσσονται στην αμερικανική κοινωνία;

Στην διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο Η κοινωνία των ΗΠΑ σε αναταραχή: Τι περιμένουμε από τις εκλογές;, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Ευρώπη & Κόσμος», θα επιχειρήσουμε ακριβώς να αναλύσουμε αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους και να σκιαγραφήσουμε τους κινδύνους αλλά και  τις δυνατότητες που διαφαίνονται αυτή τη στιγμή και που προφανώς δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

 

Θα μιλήσουν :

·       Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος ΔΣ του ΙΝΠ  

·       Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κοινωνικών και Κλασικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Columbia

·       Νεκτάριος Μπουγδάνηςυποψήφιος διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος ΔΣ του ΙΝΠ

·       Νατάσα Ρωμανούερευνήτρια-καθηγήτρια, Ινστιτούτο Goddard της ΝΑSΑ και Πανεπιστήμιο Columbia 

 

Συντονίζει η Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος, εφημερίδα “Η Αυγή”

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου