Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1940 – ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩN

 

 


 

 

                                                                                                              

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας* σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ψηφιοποιεί την ανεκτίμητης αξίας ηχητική καταγραφή όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί εδώ και 48 χρόνια – από το 1972.

Πρόκειται για υλικό εξαιρετικά πλούσιο, δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο, μέρος της νεοελληνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς· είναι η φωνή όσων δίδαξαν στα σεμινάρια και μίλησαν στα συνέδρια που διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών – φωνές όπως των Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Σβορώνου, Παντελή Πρεβελάκη, Κ. Θ. Δημαρά, Γιάννη Τσαρούχη.

Πιστοί στις ιδρυτικές αρχές της Ε.Σ., επιθυμούμε να προσφέρουμε σταδιακά τη δυνατότητα σε όλες και όλους να παρακολουθήσουν μέσα από το υλικό αυτό την εξέλιξη της σκέψης, την καινοτομία, τις συγκρούσεις, την απεικόνιση της νεοελληνικής, μεταπολιτευτικής κυρίως, Ελλάδας.

Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την κοινοποίησή του στις 27 Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως «Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς», με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης του οπτικοακουστικού αποθέματος για τις επόμενες γενιές.

Τιμώντας, παράλληλα, την 80ή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παραδίδουμε στο κοινό ένα αρχείο από το συμπόσιο του 1991, με γενικό θέμα: «Η Ελλάδα του ’40». Από αυτό, σας προτείνουμε να ακούσετε την τελευταία συνεδρία, η οποία αποτελεί δείγμα προφορικής ιστορίας, όπου ξετυλίγουν τις αναμνήσεις τους από τον πόλεμο οι Ανδρέας Βουρλούμης, Αλέκος Σακελλάριος, Δανάη Στρατηγοπούλου και Δημήτριος Μάργαρης.

Στις συνδέσεις, λοιπόν, που ακολουθούν μπορείτε να ακούσετε τις ψηφιοποιημένες ηχογραφήσεις της Δ’ συνεδρίας: «Προσωπικές αναμνήσεις από το ’40», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο vimeo:

Α. Βουρλούμης https://vimeo.com/470947216

Α. Σακελλάριος https://vimeo.com/470945649

Δ. Στρατηγοπούλου https://vimeo.com/470944302

Δ. Μάργαρης https://vimeo.com/470946865

Για το πρόγραμμα ολόκληρου του επιστημονικού συμποσίου για το 1940 πατήστε εδώ.

Με εκτίμηση,

Κατιάννα Μίχα

Πρόεδρος Ε.Σ.

 

*H Εταιρεία Σπουδών ιδρύθηκε το 1972 από τον Αντώνη Μωραΐτη, για να προσφέρει «ένα ανοιχτό, ελεύθερο βήμα στον αδέσμευτο λόγο». Είναι αστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ανάμεσα στους στόχους της είναι η προώθηση του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση ποικίλων ακαδημαϊκών-επιστημονικών δραστηριοτήτων και την έκδοση βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου