Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

 

Του Γιάννη Σχίζα

Το νερό που περισσεύει τόσο ώστε να παράγει πλημμύρες και καταστροφές  κατά περιοδικά διαστήματα, είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας . Στις αρχές του Αυγούστου στην Εύβοια και στη συνέχεια  στο  Μουζάκι , στη Καρδίτσα, σε όλη γενικά τη Θεσσαλία, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο,   πρόσφατα  επεισόδια  έδειξαν τον καταστροφικό ρόλο του νερού. Τα επεισόδια  αυτά συνέπεσαν  με άλλες  διεθνείς επιδόσεις  των ανεξέλεγκτων υδάτων – όπως λόγου χάρη στο Αφγανιστάν, με τους 162 τουλάχιστον νεκρούς, ή στην Κίνα, όπου τα  καιρικά φαινόμενα το τελευταίο καιρό  προκάλεσαν  140 νεκρούς , απείλησαν  την μητρόπολη Ουχάν (από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοϊός…) και ακόμη δημιούργησαν  απειλές για ένα άγαλμα του Βούδα, που έχει ανακηρυχθεί διεθνές μνημείο από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Υπάρχουν ήδη αναλυτές που ισχυρίζονται ότι τα φαινόμενα  των μεσογειακών κυκλώνων - σαν τον Ιανό που ζήσαμε πρόσφατα -  είναι επαναλήψιμα και μάλιστα η ισχύς τους πρόκειται να φτάσει τις τιμές των τυφώνων. Οι προβλέψεις αυτές δεν αποκλίνουν από τις αντίστοιχες προβλέψεις του οικολογικού χώρου : Ο οποίος τόνιζε εδώ και πολλά χρόνια την επέλευση ακραίων καιρικών φαινομένων υπό συνθήκες κλιματικής αστάθειας. Αυτό σήμαινε ότι τα διάφορα κράτη  έπρεπε να διαθέσουν ένα μεγάλο τμήμα του Εθνικού Προϊόντος  για να θωρακισθούν απέναντι σε πιθανές  καταστροφές:  Δηλαδή, να  προχωρήσουν σε ουσιαστική αφαίρεση εισοδήματος από τις λαϊκές τάξεις…

.Ο ρόλος αυτός των κρατών  θα άξιζε πραγματικά να απασχολήσει πολλούς  δημοσιολόγους και αναλυτές του προβλήματος. Αντίθετα όμως, παρ’ όλον ότι ζήσαμε τα επεισόδια όπως εκείνα της Μάνδρας  με τους 25 νεκρούς , η κοινή γνώμη  φαίνεται απορροφημένη  από άλλα γεγονότα, τα οποία έχουν μεσοπρόθεσμη σημασία.

Είναι φανερό στη νέα κατάσταση ότι έχουμε να κάνουμε με άκρως άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων, αυτό δε είναι αποτέλεσμα του  φαινομένου του Θερμοκηπίου. Αλλά για να μην προσθέτουμε μια γενικότητα στις ήδη υφιστάμενες γενικότητες, για την Ελλάδα μπορούμε να πούμε :  Η επιτάχυνση της ροής των υδάτων  είναι μια παράμετρος σημαντική , πλην όμως   η φυσική βλάστηση,  ο μαιανδρισμός των ρεμάτων κλπ είναι παράγοντες που αυξάνουν την αισθητική αξία των ρεμάτων, όχι όμως και την ικανότητα τους να απάγουν  «στα γρήγορα» το νερό των πλημμυρών και να το οδηγούν στον τελικό φυσικό αποδέκτη, που συνήθως είναι η θάλασσα. Αυτό αν σημαίνει κάτι, είναι  ότι  πρέπει να εστιάσουμε στον ευρύτερο «περιμετρικό»  χώρο, στην λεκάνη απορροής,  παίρνοντας δηλαδή μέτρα που ξεφεύγουν  από τον στενό χώρο των πόλεων.

ΑΥΓΗ 3.10.20



  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου