Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Τα Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Καλοκαίρι - Φθινόπωρο 2020

 


 

***

 

121164620 10157738900190878 6817810747978390784 n

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο διαδικτυακό συνέδριο MetroSea

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bari Ιταλίας, λάβαμε μέρος στο διαδικτυακό συνέδριο MetroSea “International Workshop on Metrology for the Sea” http://www.metrosea.org/ .
Ερευνητές του Αρχιπελάγους παρουσίασαν αποτελέσματα ερευνών για την κατανομή των πληθυσμών των Φυσητήρων και των Ζιφιών στην περιοχή της θαλάσσιας τάφρου βόρεια της Ικαρίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

***

 

121489087 10157746865605878 3436084708326308462 o

Από το Αιγαίο στο Los Angeles…

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το υπό δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Los Angeles (14th Los Angeles Greek Film Festival), στην ενότητα ταινιών “IN THE AEGEAN SEA”. Είναι μία παραγωγή της Clawed Hat Films, με έδρα τη Νότιο Αφρική.
Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΩ

 

***

 

Astipalaia Archipelagos WCunnigham

Η Απαξίωση των Ελληνικών Νησιών

Η Ιστορία μιας Καταστροφής: από την Αυτάρκεια στην Απόλυτη Εξάρτηση
του Θοδωρή Τσιμπίδη

Η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής, η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και τώρα η τελευταία λαμπρή ιδέα που προωθείται με τον ειρωνικό τίτλο «πράσινα(!) νησιά». Σε μοναδικά νησιά όπως είναι η Αμοργός, η Πάρος, η Τήνος, η Ανδρος, η Ικαρία, η Σαμοθράκη, κ.ά., αλλά και σε μικρονήσια όπως η Λέβιθα και η Κίναρος, όπου ζουν λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι σε απόλυτη ισορροπία με ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα, προετοιμάζεται η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το τοπίο, αλλά και στον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών!
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 

***

 

6

Καραντίνα: Το Οξυγόνο της Θάλασσας (πλήρες βίντεο ERT)

Δείτε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραγωγή της εκπομπής ROADS της ΕΡΤ1 για τις επιπτώσεις της καραντίνας στη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή από τη Νέα Μάκρη και την Εύβοια μέχρι και τους Λειψούς, καθώς και για τη δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στο Αιγαίο κατά την περίοδο της καραντίνας.
Μία επίκαιρη παραγωγή από έναν εξαιρετικό δημοσιογράφο, τον Πάνο Χαρίτο.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ

 

***

 

C novemstriatus-22 Aug 2020 E.Loudaros Rhodes

Πρώτη Καταγραφή στην Ελλάδα Νέου Ξενικού Είδους Ψαριού

Πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα του ξενικού είδους ψαριού Cheilodipterus novemstriatus έγινε στα μέσα Αυγούστου στη Ρόδο από μέλος του Παρατηρητηρίου Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.
Αυτό το είδος ψαριού συναντάται συνήθως στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού ενώ από το 2010 έχει εισβάλει στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ ως Λεσσεψιανός μετανάστης.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου