Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αυγερινοπούλου: Αύξηση των Χρηματοδοτήσεων για τις Υποδομές για το Νερό ζήτησαν οι Συμμετέχοντες στο Νταβός


Η διαχείριση των υδάτων αναδείχθηκε ως ένα από τα κεντρικά θέματα της 3ης ημέρας συναντήσεων στο Νταβός της Ελβετίας που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η εξάντληση του νερού αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κινδύνους κατά την Αναφορά των Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2018 (The Global Risk Report 2018), ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σύμφωνα με την Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard που παρουσιάστηκε: το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από συνθήκες λειψυδρίας ή έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, το 80% του νερού που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος δεν απορρυπαίνεται, ώστε να αξιοποιηθεί ξανά με αποτέλεσμα να κατασπαταλάται, ενώ στη γεωργία καταναλώνεται τουλάχιστον το διπλάσιο νερό σε ποσότητα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Το 2030 οι ανάγκες μας για νερό θα είναι 40% παραπάνω από τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους με σαφείς κινδύνους τόσο για τη διατροφική ασφάλεια όσο και για την γεωργία και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.


Το θέμα της ασφάλειας του νερό συζητήθηκε στην κλειστή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ομάδας 2030 για τους Υδάτινους Πόρους» («2030 Water Resources Group») που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 25 Ιανουαρίου 2018, όπου και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ. και τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η Δρ. Αυγερινοπούλου εκπροσώπησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συνεργασίας για το Νερό, στην Διοικούσα Επιτροπή του οποίου τελεί Αντιπρόεδρος. Στην Συνεδρίαση έλαβαν μέρος ακόμα οι κάτωθι: ο κ. Paul Bulcke, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nestle ο οποίος προήδρευε του Συνεδρίασης, η Υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού, κ. Guang Zhen, υυπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ύδατα, η κα. Inger Andersen, Γενική Διευθύντρια της IUCN, και ακόμα εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρίας Χρηματοδοτήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC), της Dow Chemical, της Coca Cola, της PEPSICO, της Σουηδικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Η Ομάδα 2030 για τους Υδατικούς Πόρους ιδρύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2010, ως μια ουδέτερη πλατφόρμα διαβούλευσης, έρευνας και συνεργασίας για το νερό. Έκτοτε το Διοικητικό του Συμβούλια συνέρχεται πάντα κατά τη ετήσια συνάντηση στο Νταβός, ενώ με πρόσφατη απόφαση φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία είναι και ένας από τους σημαντικότερους θεσμικούς χρηματοδότες του. Σκοπός της Ομάδας 2030 είναι η κινητοποίηση των Κυβερνήσεων ώστε, επιτέλους, να θέσουν σε υψηλότερη ατζέντα τα θέματα της διαχείρισης των υδάτων, αλλά και η παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας από τον ιδιωτικό τομέα προς τις Κυβερνήσεις που το έχουν ανάγκη. Όσον αφορά στην οικονομική βοήθεια, αλλά και στις χρηματοδοτήσεις σε μορφή επενδύσεων για υποδομές διαχείρισης υδάτων, διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες ζήτησαν αύξηση των χρηματοδοτήσεων τόσο από τις Κυβερνήσεις, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

 Ήδη η Ομάδα 2030 για τους Υδάτινους Πόρους έχει πραγματοποιήσει σειρά έργων για την διαχείριση των υδάτων σε χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κένυα, η Μογγολία, το Περού, η Τανζανία και το Μεξικό, ενώ άμεσα στα σχέδια της Ομάδας 2030 είναι η επέκταση της κοινωφελούς δράσης τους και σε άλλες χώρες.

Μετά το πέρας της Συνεδρίασης, η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους Υδατικούς Πόρους, κ. Chen, κατά την οποία έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησής της χώρας μας από τον προϋπολογισμό της Τράπεζας για τα Ύδατα, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 24,5 δις. δολάρια, ερώτηση στην οποία ο επικεφαλής του Τμήματος Υδάτων απάντησε θετικά. Ο κ. Chen ξεκάθαρα τόνισε ότι αν η Ελληνική Κυβέρνηση υποβάλλει επίσημο αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομική υποστήριξη για υποδομές διαχείρισης υδάτων, η Τράπεζα θα εξετάσει άμεσα την περίπτωση της χρηματοδότησης της χώρας. Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε σχετικά με τις ανάγκες της χώρας μας για απορρύπανση και απονιτροποίηση των υδάτων σε αρκετές περιοχές, για την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και της διαχείριση πλημμυρών και υλοποίησης των σχετικών υποδομών, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δικτύων της αγροτικής παραγωγής, για τις ανάγκες διαχείρισης των λιμνών, των δέλτα των ποταμών, της αξιοποίησης των ιαματικών λουτρών, καθώς και της προώθησης του ελληνικού εμφιαλωμένου πόσιμου νερού στη διεθνή αγορά, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας αλλά και γεύσης πόσιμο νερό.

Στο Νταβός πραγματοποιήθηκε ακόμα Στρογγυλή Τράπεζα με αντικείμενο την αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR) για την καλύτερη διαχείριση του Νερού. Η Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε στην Στρογγυλή Τράπεζα για τις «Έξυπνες Πόλεις για το Νερό» μαζί με άλλους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Heineken, της Veolia, της Pepsico, της Coca Cola, και της Διεθνούς Ένωσης της Βιομηχανίας Αρωματοποιών, κ.α., ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την εταιρία Blackstone.  Κατά την συζήτηση υπήρξε γενική ομολογία ότι από τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού για το έργο τους, αλλά δεν έχουν ακόμα αναλάβει δράση υπέρ του νερού είναι οι μεταλλευτικές εταιρίες, από τις οποίες και ζητήθηκε να γίνουν πιο ενεργές στην υποστήριξη προγραμμάτων για το νερό.

H Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη του Νταβός με την ιδιότητά της ως Αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό, ενώ από το 2011 έχει ανακηρυχθεί και ως μία από τους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Φόρουμ προς αναγνώριση του έργου της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.



Βλ. για περισσότερες πληροφορίες τις παρακάτω ιστοσελίδες:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου