Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

«Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο»




Μια πολύ χρήσιμη και καινοτόμα έκδοση με θέμα την ελαιοκομία κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για την «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο», η οποία διαθέτει 688 έγχρωμες σελίδες, 220 φωτογραφίες, μεταξύ αυτών και από τον φακό του Ανδρέα Σμαραγδή, που κοσμούν την έκδοση.
Οι 37 συγγραφείς σε γλώσσα απλή και εκλαϊκευμένη συνδύασαν τις επιστημονικές τους γνώσεις με τη μεγάλη εμπειρία που  διαθέτουν είτε από τους χώρους τους ακαδημαϊκούς, είτε της παραγωγής και των επιχειρήσεων.
Στις 7 ενότητες της έκδοσης, ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί σε 38 κεφάλαια που καλύπτουν όλη την «αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας» και να ενημερωθεί για θέματα που σχετίζονται με:
·      Την «Ιστορία και τον Πολιτισμό» όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη διαδρομή του ελαιοδένδρου δια μέσου των αιώνων καθώς και τις εθνογραφικές – λαογραφικές αναφορές.
·      Την «Πρωτογενή Παραγωγή (καλλιέργεια)», στην οποία παρουσιάζονται οι ελληνικές ποικιλίες, ενώ σε 274 σελίδες περιγράφονται οι τεχνικές πολλαπλασιασμού, οι σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης, η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, η ορθολογική λίπανση, το κλάδεμα και λοιπές γεωργικές πρακτικές,
·      Το «Ελαιοτριβείο (Ελαιουργείο)», όπου καταγράφονται οι ορθές βιομηχανικές πρακτικές, οι καινοτομίες που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων,
·      Τη «Συσκευασία - Τυποποίηση», με αναφορά στις ορθές πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα στην τροφική αλυσίδα,

  • ·      Τη «Χημεία του Ελαιολάδου και του Πυρηνελαίου», στην οποία αναλύεται η χημική σύσταση και οι ιδιότητες των ελαιολάδων, το νομοθετικό πλαίσιο και η οργανοληπτική αξιολόγηση,
·      Την «Υγεία και Διατροφή», στην οποία αναδεικνύεται η διατροφική του αξία,
·      Τα «Θέματα Αγροτικής Ελαϊκής Πολιτικής», όπου παρουσιάζονται οι εξελίξεις στην ΚΑΠ, οι γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα πρότυπα και στην πιστοποίηση του ελαιολάδου, η στατιστική «ακτινογραφία» του τομέα, η έρευνα και καινοτομία στην αλυσίδα αξίας της ελιάς, η ανάλυση των ελαϊκών πολιτικών των άλλων μεσογειακών χωρών, όπως και προτάσεις για την ελληνική πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει ο δημιουργός της έκδοσης κ. Βασίλης Ζαμπούνης, το ελαιόλαδο αποτελεί για τη χώρα μας έναν τεράστιο πλούτο, οικονομικό (1,5 δις € ετησίως κύκλος εργασιών), κοινωνικό-πολιτικό (1 εκ. απασχολούμενοι), πολιτιστικό (ιστορία 5.000 χρόνων), διατροφικό (Μεσογειακή Διατροφή), οικολογικό (το «οικονομικά αξιοποιούμενο δάσος», σύμφωνα με τον  Νίκο Ψυλλάκη). Σήμερα ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μία κατεύθυνση, τα χαμένα «εθνικά προϊόντα», η σταφίδα, ο καπνός. Η άλλη κατεύθυνση, η αξιοποίηση που μπορεί να φέρει επιπλέον 500 εκ € ετησίως. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές χρειάζεται η γνώση, ο διάλογος, και όπως έχει πει και ο Ουμπέρτο Έκο: «Τι όμορφο που είναι ένα βιβλίο, που επινοήθηκε για να πιάνεται στο χέρι, ακόμη και στο κρεβάτι, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες, και αντέχει τα σημάδια και τα τσαλακώματα …»
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούνη, η έκδοση «ονομάστηκε «Εγκυκλοπαίδεια» για δύο λόγους: Πρώτον, για να υποδηλωθεί ότι είναι μια εφ’ όλης της ύλης προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού των 700 σελίδων, να καλυφθεί όλη η θεματολογία, από τον πολιτισμό έως τα στατιστικά και από την καλλιέργεια έως το προϊόν στο ράφι. Δεύτερον, για να τιμηθούν οι Εγκυκλοπαιδιστές και η προσφορά τους στον Διαφωτισμό. Ίσως ακούγεται σαν υπερβολή, όμως χρειάζεται και στον ελαιοκομικό τομέα μια ανάλογη ώθηση της επιστήμης, της εκλαΐκευσης χωρίς εκχυδαϊσμό, με πνεύμα ορθού λόγου και διαλόγου, με στόχο την εξύψωση του προϊόντος».
Η εγκυκλοπαίδεια, όπως αναφέρεται από τον εκδότη, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο του ελαιολάδου με μια ιδιαίτερη μνεία:
·      Στους καλούς επαγγελματίες, ανεξάρτητα σε ποιον κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας βρίσκονται. Εκείνους που δεν επαναπαύονται, αλλά διαρκώς πασχίζουν να βελτιώνονται.
·      Στους λάτρεις, στους «εραστές» του προϊόντος, πολύ συχνά χομπίστες, ετερο-επαγγελματίες, που όμως θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, έστω και αν η παραγωγή τους είναι λίγοι τόνοι ή, ακόμα, και λίγες εκατοντάδες κιλά.
·      Στη γενιά των νέων αγροτών/επιχειρηματιών με την οποία ολοκληρώνεται το τελευταίο κεφάλαιο της Ελαϊκής Πολιτικής.
Ο κ. Ζαμπούνης, διαθέτοντας 38 χρόνια εμπειρίας ως γεωργο-οικονομολόγος στα θέματα του ελαιολόδου, αξιοποιώντας την εξειδίκευση κάθε συγγραφέα, συνθέτει αποτελεσματικά και αναδεικνύει τη σημαντικότητα και τις αξίες, το «αναγκαίο υπόβαθρο», ώστε όλα τα «πρέπει» να αποκτήσουν υπόσταση και το ελαιόλαδο ένα καλύτερο μέλλον.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια, υποστηρίχθηκε καθοριστικά από τη Gaia Επιχειρείν μέσω της οποίας γίνεται η διάθεση στην τιμή των 30 € , αλλά και την Άξιον Εκδοτική, η οποία ανέλαβε τη δημιουργία της έκδοσης. Για παραγγελίες: Τ/213 0187300 και email: marketing@c-gaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου