Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Δημήτρη Φύσσα : Μουσείο Λαογραφίας


Οι εκδόσεις της Εστίας και το Έναστρον βιβλιοκαφέ (Σόλωνος 101) σας προσκαλούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 19:30 στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Δημήτρη Φύσσα, "Μουσείο λαογραφίας" (Επιστολική νουβέλα)Μια ξεχωριστή εκδήλωση με 18 αναγνώστες και συντονιστή τον συγγραφέα.Ολιγόλεπτα αποσπάσματα από κεφάλαια του βιβλίου θα διαβάσουν οι (σε παρένθεση το αντίστοιχο κεφάλαιο):(1) Σωτήρης Μετεβελής, ιστορικός, εκδόσεις «Εστία»
(2) Όλγα Αυγουστάτου, φιλόλογος, αρθρογράφος
(3) Ξενοφών Μπρουντζάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης της «Ποικίλης στοάς»
(4) Γιάννης Λασηθιωτάκης, ζωγράφος
(5) Νίκος Δήμου, πεζογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος
(6) Βαγγέλης Τζερμιάς, ζωγράφος
(7) Ζωή Καραμήτρου, Δρ Νομικής, αρθρογράφος
(9) Νόνη Καραγιάννη, δημοσιογράφος, διευθύντρια του «Αθήνα 9,84»
(12) Μαργαρίτα Κωτσίνη, επιμέλεια εκδόσεων, «Καλειδοσκόπιο», «Κάπα Εκδοτική»
(13) Πέτρος Μιχάλης, εκδότης των «ΑΩ»
(14) Ελένη Τσοτσορού, ζωγράφος, καθηγήτρια
(15) Καρολίνα Μέρμηγκα, πεζογράφος
(16) Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια (εκδ. Εστία) 
(17) Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας
(18) Δημήτρης Νόλλας, πεζογράφος
(19) Λιλίκα Δημακοπούλου, κριτικός βιβλίου, ιστορικός
(20) Έλλη Κορδίλα, ζωγράφος 
(24) (ανύπαρκτο στο βιβλίο) Κώστας Βούλγαρης, συγγραφέας, κριτικός, «Αναγνώσεις» της «Αυγής».

Τον Αύγουστο του 2015 ο τριανταπεντάχρονος (πρώην διάσημος) ζωγράφος Λέων, έχοντας στην τσέπη του μια γερή προκαταβολή για τον υπερμεγέθη πίνακα Ο μυστικός δείπνος του κοινοτισμού, εγκαταλείπει μια μεγάλη ελληνική πόλη και μια γυναίκα ονόματι Μάρθα, και αποσύρεται σ’ ένα άκρως πρωτόγονο χωριό της Πίνδου, όπου ετοιμάζει τις σπουδές για τα πρόσωπα του πίνακα της παραγγελίας: είκοσι τρεις ήρωες της διαχρονικής, παγκόσμιας Αριστεράς. Ο πίνακας, όταν ολοκληρωθεί, θα εκτεθεί για την επέτειο των 100 χρόνων της «Οκτωβριανής Επανάστασης».
Από το χωριό αυτό στέλνει στη Μάρθα γράμματα που αναφέρονται στην κρίση της σχέσης τους, στις σπουδές που ζωγραφίζει, στο τζόγκινγκ και στην ειδυλλιακή ζωή του βουνίσιου χώρου – μέχρι που, αργά αργά, συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τις γυναίκες στο χωριό.
Η νουβέλα σχολιάζει υπαινικτικά πολλά θέματα ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων ο φεμινισμός, η αριστερή ουτοπία, η αγνή ελληνική επαρχία, η θρησκευτική νεύρωση και η αντρική ψυχολογία. Για την επαρκέστερη παρακολούθησή της συνιστάται η παράλληλη θέαση του πίνακα Μυστικός Δείπνος, του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Δημήτρης Φύσσας d.fyssas@gmail.com. 1956, Αθήνα. Νεοελληνική Φιλολογία, Πολιτική Επιστήμη. Στην πιάτσα του ιδιωτικού τομέα με ποικίλα επαγγέλματα από το 1974. Κύριες τρέχουσες εργασίες: συγγραφέας, δημοσιογράφος. Μέλος της ΑΛΕΦ και της Ένωσης των Άθεων.


Εκδόσεις της Εστίας T | 210 3213907  κ | 6948 600514 publicrelations@hestia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου